Αρχειο

Πρώτη φορά γυναίκα στην ανώτατη θέση εισαγγελέα

Ευτέρπη Κουτζαμάνη, εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διορίστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας γυναίκα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που επελέγη την 1η Αυγούστου για την ανώτατη εισαγγελική θέση. Βασικό κριτήριο για την επιλογή της ήταν η αρχαιότητά της - ήταν η αρχαιότερη αντιεισαγγελέας του Αρ. Πάγου.

Η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναλαμβάνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίασή του. Η κυρία Κουτζαμάνη προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο και ασκούσε ήδη καθήκοντα Εισαγγελέα μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Ι. Τέντε καθώς ήταν η αρχαιότερη αντεισαγγελέας. Η κυρία Κουτζαμάνη, που θα μείνει στη θέση αυτή για τρία χρόνια, ήταν η τακτική εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου στη δίκη της 17Ν σε δεύτερο βαθμό.

Είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ το 2011 είχε η προηγηθεί η τοποθέτηση της κυρίας Ρένας Ασημακοπούλου στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η επιλογή των προσώπων για τα ανώτατα αξιώματα της Δικαιοσύνης έγινε με βάση την εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για πρόσωπα που να τα διέπουν χαρακτηριστικά όπως "αρχαιότητα", "ήθος" και "επιστημονική κατάρτιση".

Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τοποθετείται ο κ. Σωτήρης Ρίζος, ενώ στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή ως τον επόμενο Ιούνιο καθώς συμπληρώνει το όριο ηλικίας για να αποχωρήσει από το Σώμα.

Η τοποθέτηση του κ. Θεοχαρίδη άνοιξε άλλη μία θέση για την επιλογή των αντιπροέδρων του ανωτάτου δικαστηρίου – στις πέντε κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων προστέθηκε έτσι άλλη μία. Τις καταλαμβάνουν οι κκ. Γιάννης Σίδερης, Σπυρίδων Μιτσιάλης, Νικόλαος Λεοντής, Αντώνιος Αθηναίος, Γρηγόριος Κουτσόπουλος και η κυρία Δήμητρα Παπαντωνοπούλου.

Στον βαθμό του αντιπρόεδρου του ΣτΕ προήχθη ο σύμβουλος του ΣτΕ κ. Νικόλαος Ρόζος και στον βαθμό του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο σύμβουλος του ΕΣ κ. Ευάγγελος Νταής.

Κ. Τ.