Αρχειο

Σέριφος, Ρόδος, Κρήτη: μεγάλες πυρκαγιές

Και ο συνήθης πολιτικός χαρτοπόλεμος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο και μερική συνέχεια σήμερα Δευτέρα, για τους κατοίκους και τους παραθεριστές ιδίως στη Σέριφο, στη νότια Ρόδο και περιοχές της Κρήτης, με εκτεταμένες καταστροφές στη χλωρίδα, την πανίδα (άγρια και οικόσιτα ζώα) και σε ανθρώπινα έργα, αλλά και μείζον πλήγμα στο νησιώτικο τουρισμό (ιδίως στη μικρή κυκλαδίτικη Σέριφο, όπου ξεσπιτώθηκε κόσμος και άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν), ενώ η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, όπως συνηθίζεται, πάνω στ΄ αποκαϊδια.

Οι καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου ευνόησαν την ανάπτυξη δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Το διήμερο ξέσπασαν περισσότερες από 46 δασικές πυρκαγιές (24 χθες και 22 προχθές). Αεροπλάνα, ελικόπτερα, πεζοπόρα τμήματα και πολίτες επιχειρούν όπου και όσο είναι δυνατό.

Σέριφος

Ντόπιοι και τουρίστες στο Μεγάλο Λιβάδι και την Κουτάλα έτρεξαν στη θάλασσα και μπήκαν με τις βαλίτσες τους σε βάρκες για να σωθούν, ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στην παραλία και παρέμειναν εκεί.  Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή με χαμηλή βλάστηση και απείλησε κατοικημένες περιοχές, ενώ προκλήθηκαν καταστροφές σε τουλάχιστον δυο αγροικίες. Η ταχύτατη επέκταση και των πυρκαγιών, τα σημεία όπου ξέσπασαν αλλά και οι τουριστικές περιοχές που επιλέχτηκαν, προβληματίζουν τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τις χαρακτηρίζουν «παράξενες». Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκφράζουν υπόνοιες για σχέδιο εμπρησμού εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Δυο πυρκαγιές σε μια βδομάδα είναι πολύ σπάνιο. Συγκεκριμένα, η πρώτη φωτιά ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Σκλαβογιάννη και ετέθη υπό έλεγχο την επομένη το πρωί. Λίγες ώρες όμως αργότερα, στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, ξέσπασε η δεύτερη, αυτή τη φορά μεγάλη, πυρκαγιά, σε άλλο σημείο του νησιού στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, που προκάλεσε καταστροφές και πανικό, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει τοπικός πυροσβεστικός σταθμός. Η πυρκαγια αυτή επεκτάθηκε πολύ. 

Κρήτη

Στην Κρήτη, στην περιοχή της Πόμπιας στον Δήμο Φαιστού, μάχη με τις φλόγες έδιναν μέχρι χθες το βράδυ πυροσβέστες από αναζωπύρωση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου. Από τη φωτιά απειλήθηκαν τα χωριά Αντισκάρι, Πόμπια και Αληθινή.

Καταστροφές σε καλλιέργειες, αποθήκες και θερμοκήπια προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η φωτιά στη Μεσσαρά, της Κρήτης, κάποια από τα οποία είχαν ξεκινήσει μάλιστα πρόσφατα νέοι αγρότες, οι οποίοι ελπίζουν τώρα ότι δεν θα καθυστερήσει η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου αποζημιωθούν για να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

Ρόδος

Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει συνολικά τα δύο χιλιόμετρα, αλλά είναι διασπασμένο. Έχει κάψει τουλάχιστον 50.000 στρέμματα δάσους. Θετικό είναι το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει από το βράδυ του Σαββάτου και οι φλόγες δεν απειλούν πλέον κατοικίες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, όπου οι φλόγες κύκλωσαν τα χωριά Ίστριος, Προφύλια, Απολακκιά, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά και Αρνίθια. Η περιοχή, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είναι το καταφύγιο εκατοντάδων ελαφιών - τα γνωστά πλατώνια, διαχρονικό σύμβολο του νησιού.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Νότια Ρόδο μετέχουν έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα.

Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία, που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της Ίστριας. Στο νησί έχουν πάει πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (65 άτομα πεζοπόρο τμήμα που έφτασαν με C-130). Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) μεταφέρθηκαν το πρωί της Κυριακής.

Χαρτοπόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – Δένδια 

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Η φωτιά δεν αντιμετωπίζεται με κατάρες και παλικαριές. Αντιμετωπίζεται με πολιτικές πρόνοιας, που πρέπει να προηγούνται από τις πολιτικές ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Με δηκτικό τρόπο απάντησε το γραφείο Τύπου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσληψη των πάντων, υπόσχεται τώρα ότι θα καταργήσει τις πυρκαγιές! Δυστυχώς, κάθε ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος διευρύνει τα όρια της γραφικότητας».

Μ.Φ.