Αρχειο

Νίκος Μαμαγκάκης: 1929-2013

Πέθανε ο συνθέτης του «Σ’ αγαπώ»

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έγραψε μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, αλλά και έργα για ορχήστρα, όπερες και ηλεκτρονική μουσική. Γεννημένος στο Ηράκλειο (1929), σπούδασε στη Γερμανία στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου. Οι μουσικές του για τις ταινίες «Παρένθεση» και «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου είναι ίσως από τα ωραιότερα ελληνικά soundtrack.

(Εκδρομή)

Έχει γράψει επίσης μουσική, μεταξύ άλλων, για τη «Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η Αρχόντισσα και ο αλήτης», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», «Η ωραία του κουρέα» αλλά και για τις ταινίες του Νίκου Περάκη «Λούφα και παραλλαγή», «Άρπα κόλλα». 

Στις πιο μεγάλες επιτυχίες του συγκαταλέγονται το τραγούδι «Σ’ αγαπώ» από το soundtrack της ταινίας «Η λεωφόρος του μίσους» (το ερμηνεύει η Νόνικα Γαληνέα με τη φωνή της Τζένης Βάνου).

(Τζενη Βάνου)

Και το LP «Κέντρο Διερχομένων» με τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρη Ψαριανό και Δημήτρη Κοντογιάννη να τραγουδούν μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Ιωάννου.

(Κέντρο Διερχομένων)

Η εργογραφία του περιλαμβάνει επίσης από τα «Ζεϊμπέκικα» και «Τα ερωτικά» (ποίηση Γιάννης Ρίτσος), μέχρι την «Ερωφίλη» του Χορτάτζη και τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου (μια όπερα με τους Σαββίνα Γιαννάτου, Σπύρο Σακκά και Νένα Βενετσάνου), «Το ορατόριο των Ελλήνων», «Το ορατόριο της Κρήτης», «Τα Δίφορα» με ποιήματα του Κώστα Φραγκούλη, «Το τραγούδι του Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά» και πολλά άλλα.

n