Αρχειο

Επέτειος 39 χρόνων της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ο εορτασμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πάρκο Ελευθερίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η επέτειος 39 χρόνων της αποκατάστασης της Δημοκρατίας θα εορταστεί με την κατάθεση στεφανιού από τον Κάρολο Παπούλια, στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες αντιστασιακοί την περίοδο της δικτατορίας. Στο μήνυμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προς τιμήν της επετείου, τόνισε πως η βία δεν είναι λύση ούτε η απάντηση αλλά είναι ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι του προβλήματος και πως η αξία της Δημοκρατίας χρειάζεται διαρκή προστασία και εμβάθυνση.

Στα μηνύματα των κομμάτων για την 39η επέτειο αναφέρθηκαν:

Ν.Δ.: «Κρατάμε ως κόρη οφθαλμού τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις της περιόδου εκείνης που φέρουν τη σφραγίδα του ιδρυτή της Παράταξής μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.»

«Αφήνουμε, ταυτόχρονα, στο παρελθόν τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν στα μετέπειτα χρόνια και έσυραν τον Τόπο στην οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων.»

«Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα μας για να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Συνεχίζουμε, με πίστη στην Ελλάδα και εμπιστοσύνη στους Έλληνες, τον αγώνα για τη διάσωση»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η δημοκρατία συρρικνώνεται, μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της νεοναζιστικής ακροδεξιάς και οι συνεχιζόμενες φασιστικές επιθέσεις σε συμπολίτες μας υπενθυμίζει ότι οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι πιο επίκαιροι από ποτέ.»

«Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική.»

ΠΑΣΟΚ:  «Το ΠΑΣΟΚ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όλα αυτά τα χρόνια και είναι υπερήφανο για τη συνεισφορά του και το ρόλο του στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την εδραίωση της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους δικαίου στον τόπο μας. Θεσμοί και εγγυήσεις πολύτιμες που η κρίση έθεσε σε αμφισβήτηση, υπάρχουν στο τόπο μας όχι τυχαία ή αυτόματα, αλλά επειδή κάποιοι αγωνίστηκαν για αυτά με πρωτοπόρο πάντα τη δημοκρατική παράταξη.»

«Αυτό που μας διδάσκει η αυριανή μέρα είναι ότι ενωμένοι, συνεργαζόμενοι παρά τις διαφορές μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε αφήνοντας πίσω τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του μίσους. Ότι μπορούμε να έχουμε την πατρίδα που μας αξίζει.»

ΔΗΜΑΡ: «Σήμερα, στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας, με την οικονομική κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και ισονομία παραμένει επίκαιρος. Όλοι μαζί, πρέπει να αγωνιστούμε για να προασπίσουμε το αγαθό της Δημοκρατίας.»

Κ.Ν.