Αρχειο

Κάλυμνος: Πόσοι είναι τελικά οι τυφλοί – μαϊμού;

Λάθος του ΙΚΑ δείχνει ο επανέλεγχος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46110-95891.jpg

«Μόλις 34% ήταν πραγματικά τυφλοί» δήλωσε μιλώντας τη Δευτέρα στο ΣΚΑΙ για το πρόβλημα τυφλότητας στην Κάλυμνο ο γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο οποίος επισήμανε πως το 66% από ένα δείγμα 150 ατόμων που δήλωναν τυφλοί στην Κάλυμνο δεν είχαν πρόβλημα τυφλότητας. 

«Σήμερα οι πολίτες στερούνται και έχουν υποστεί θυσίες δεν νοείται να υπάρχει τρύπιο πιθάρι αν κάνουμε θυσίες χωρίς νοικοκύρεμα οι θυσίες θα είναι μάταιες», είπε ο κ. Κόκκορης. Ωστόσο, το σύστημα από πλευράς οικονομίας νοικοκυρεύεται με νέες πληροφοριακές βάσεις που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, πρόσθεσε ο κ. Κοκκόρης.

Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευε στην ηλεκτρονική του έκδοση ρεπορτάζ με τίτλο «Απάτη στην Ελλάδα: Κάλυμνος, το νησί των δήθεν τυφλών», το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι απάτες που αφορούν επιδόματα πρόνοιας, εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στην υπερχρεωμένη Ελλάδα (...) εντονότερη δράση των ελεγκτών έχει καταλήξει στο ότι η εξαπάτηση σε ανάλογες περιπτώσεις έχει κοστίσει στο κράτος 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». Το δημοσίευμα σημείωνε επίσης ότι στους152 ελέγχους που έγιναν στις αρχές Ιουνίου, διαπιστώθηκε ότι 100 δεν ήταν τυφλοί. «Ξαφνικά εκατοντάδες δήθεν τυφλοί μπορούν να δουν και πάλι: Μια άλλη κραυγαλέα περίπτωση απάτης πρόνοιας αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα. Στο νησί της Καλύμνου πολλοί τυφλοί άνθρωποι έπαιρναν επίδομα, αν και τα μάτια τους ήταν απολύτως υγιή».

Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν το ΙΚΑ σε επανέλεγχο και επανορθώσεις των στοιχείων που έδωσε αρχικά στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, έπειτα από επανέλεγχο των στοιχείων, προέκυψε ότι το πραγματικό ποσοστό των ασφαλισμένων που λάμβαναν επίδομα τυφλότητας δίχως να το δικαιούνται ανέρχεται στο 38% των αποδεκτών του.

Γ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ