Αρχειο

Υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο της ΕΡΤ

Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προτείνει δύο απλά βήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45922-95590.jpg

Η χρονική επιμήκυνση του συγκρουσιακού αδιεξόδου μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για την χώρα, τους εργαζόμενους και την κυβέρνηση, όπως επισημαίνει η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Ένα μήνα μετά και ακολουθώντας την συμφιλιωτική οπτική της European Broadcasting Union (EBU) που εκπροσωπεί 52 Δημόσιες Ραδιοτηλεοράσεις της Ευρώπης η εν λόγω πρωτοβουλία συνόψισε τις προτάσεις της και τις καταθέτει σε ένα κείμενο με αποδέκτη το κοινό αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Ραδιοτηλεόρασης.

Τα βήματα της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ είναι δύο, είναι απλά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απεμπλοκή του αδιεξόδου: «Η πραγματοποίηση κοινών δελτίων ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο που θα παράγουν και θα παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής με συμμετοχή ενός εκπροσώπου του Υφυπουργού κ.Παντελή Καψή και θα αναμεταδίδονται από τις πάγιες εθνικές ψηφιακές συχνότητες -της ΕΡΤ ή ΔΕΤ ή ΔΤ, οτιδήποτε- ως ένα συμβολικό δείγμα μιας πρώτης έμπρακτης ενέργειας συνεννόησης τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και προχωρήσει η συζήτηση στη Βουλή περί ΝΕΡΙΤ.

Η υιοθέτηση πιλοτικού εξαμηνιαίου προγράμματος γενικευμένης αξιολόγησης έργου, θέσεων, ατόμων με συναίνεση των εργαζομένων της ΕΡΤ που θα λειτουργήσει ως πρότυπο και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στην ίδια λογική με την πιλοτική εφαρμογή μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Εάν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η διάλυση της ΕΡΤ ήταν απάντηση στις απαιτήσεις της Τρόικας -πράγμα αμφίβολο- ας τολμήσει η κυβέρνηση να προβάλλει αυτή την διεκδίκηση που θα αποκαταστήσει επιπλέον το αίσθημα δικαίου που απαιτούν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις εξορθολογισμού του κράτους. Το επιχείρημα για μια τέτοια ενέργεια- που απαιτεί μόνο μια τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της 11/6/2013- το δίνουν τα στοιχεία της ίδιας της ζωής και της EBU. Μέχρι τις 12/7/2013 το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ γνώρισε τεράστια διαδικτυακή επιτυχία με 7 εκατομ. unique streamers και 3,6 εκατομ. ώρες θέασης και ακρόασης. Η δημόσια ΕΡΤ υπάρχει και παράγει και θα είναι σοβαρό λάθος για την κυβέρνηση να την αγνοεί και να αποκαλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ "καταληψίες". Δεν την αγνοούν τουλάχιστον το 50% των Ελλήνων πολιτών, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, η EBU, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πάμπολλες οργανώσεις της Ομογένειας.

Εάν γίνουν αυτά τα δυο βήματα συμφιλίωσης με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού και της Κυβέρνησης θα αποτελέσουν και βάσιμες εγγυήσεις για την ανεξάρτητη και σωστή συγκρότηση του νέου εποπτικού συμβουλίου της προτεινόμενης ΝΕΡΙΤ. Χωρίς αυτές τις έμπρακτες εγγυήσεις οποιαδήποτε συγκρότηση αυτού του κρίσιμου οργάνου μέσα σε ένα γενικευμένο συγκρουσιακό περιβάλλον θα προκαλέσει την βάσιμη υποψία σε όλους τους λογικά σκεπτόμενους πολίτες ότι επιχειρείται η δημιουργία μιας νέας «κολοβής, διπλά κομματικής ΕΡΤ» με συνακόλουθο ρεβανσισμό εναντίον των εργαζομένων της εταιρείας. Και θα έχει επαληθευτεί πλήρως η θέση του κ.Φώτη Κουβέλη, Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ότι το κόμμα της πλειοψηφίας θέλει τους κυβερνητικούς εταίρους του ως «αγκιστρωμένα ψάρια». Και την νέα ΕΡΤ ως επιδόρπιο». 

Λ.Χ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ