Αρχειο

Πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου

Επιβεβαίωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για ηλικιωμένο στην Αρτέμιδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επιβεβαιώθηκε ότι ηλικιωμένος κάτοικος Αρτέμιδας με σοβαρά νοσήματα, που δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, παρουσίασε συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει επίσης στο δελτίο τύπου τα ακόλουθα:

  • με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010 - 2012 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει ότι αναμένει τη κυκλοφορία του Ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.
  • Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.
  • Συγκεκριμένα, περισσότερο από 80% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο περίπου 20% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή. Λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
  • Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).
  • Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Γ.Τ.