Αρχειο

Negobot: H ψηφιακή λολίτα

Εικονικό κορίτσι θα εντοπίζει παιδόφιλους στα chatrooms

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πανεπιστήμιο του Ντέουστου (Μπιλμπάο-Ισπανία) παρουσίασε μια νέα εφαρμογή chatbot που μπορεί να εντοπίζει παιδόφιλους στα chatrooms. Σύμφωνα με μέλος της επιστημονικής ομάδας που το δημιούργησε, το Negobot δεν είναι τόσο προβλέψιμο όσο οι προηγούμενες προσπάθειες.

Ξεκινάει τη συζήτηση μάλλον αδιάφορα, προσπαθεί να μιλήσει σαν μια έφηβη κοπέλα και σταδιακά κατευθύνεται σε μια από τις επτά διαφορετικές προγραμματισμένες «συμπεριφορές». Βασικός άξονας όλων των συμπεριφορών είναι να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες από τον «ύποπτο» και να «αποκαλύψουν» όσο το δυνατόν λιγότερες προσωπικές. Συντομογραφίες και «τυχαία» λάθη κάνουν την ψηφιακή λολίτα να δείχνει αυθεντική.

Προφανώς η ψηφιακή λολίτα έχει αρκετά μειονεκτήματα αφού λόγω αδυναμίας κατανόησης π.χ. της ειρωνείας, ενδέχεται να παγιδέψει και αθώους. Η πανεπιστημιακή εφαρμογή έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά σε υπηρεσίες chatrooms της Google και αρχικά σκοπεύουν να συνεργαστούν με την τοπική αστυνομία για εντοπισμό υπόπτων για παιδοφιλία.

Γ.Τ.