Αρχειο

Σκετσάκια απ' το Παρίσι #1

«Αυτός που κυνηγάει αρκουδάκια»

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44958-94045.jpg

Βρέθηκα τον Ιούνιο στο Παρίσι, πρώτη φορά, φιλοξενούμενος του γιού μου που σπουδάζει εκεί. Δημοσιεύω λοιπόν εδώ μια σειρά παρισινά «σκετσάκια», με αναγνωστικό, οπτικό ή οπτικοακουστικό υλικό. Η σειρά θα τραβήξει όσο εμπνέομαι από το υλικό μου.

1. «Le dénicheur d' oursons» («Αυτός που κυνηγάει αρκουδάκια»)

n

Πρόκειται για ένα μπρούντζινο σύμπλεγμα, που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του Jardin des Plantes (Βοτανικού Κήπου). Dénicheur δεν είναι ακριβώς ο κυνηγός, είναι μάλλον αυτός που επισημαίνει, που ξεφωλιάζει, που βγάζει έξω το ζώο. Αλλά μικρή σημασία έχει η ακριβής μετάφραση, αφού το γλυπτό μιλάει από μόνο του.

Όπως βλέπετε, προς το θάνατο οδεύουν οι δυο αντίπαλοι: ο κυνηγός από το σφίξιμο και τα νύχια του θηρίου, η αρκούδα από το σπαθί που της έχει μπήξει ο άνθρωπος, μέχρι τη λαβή, στη βάση του λαιμού. Το αρκουδάκι, που κρέμεται σκοτωμένο απ΄ τη ζώνη του κυνηγού, περνάει σχεδόν απαρατήρητο ανάμεσα στις δυο μεγάλες φιγούρες. Ωστόσο το κορμάκι του είναι ουσιώδες για να συλλάβουμε την αφηγηματική πλευρά του συμπλέγματος: εδώ έχουμε μια ιστορία γονεϊκής εκδίκησης. Το ourson αντιπροσωπεύει το τι είχε γίνει νωρίτερα, η πάλη των ενηλίκων το τι γίνεται τώρα. Το έργο αναλύεται λοιπόν σε δυο χρόνους, με σχέση αιτίας - αποτελέσματος. Ποιος θα ισχυριστεί ότι τα γλυπτά είναι ακίνητα κι ότι δεν έχουν διαφορετικούς χρόνους, καθώς οι κινητικές τέχνες;

n

Μπροστά στο σύμπλεγμα βρέθηκα τυχαία- δεν είχα ιδέα. Παρατηρήστε πώς καθεμιά από τις φωτογραφίες που τράβηξα γυρνώντας γύρω γύρω, αναδείχνει διαφορετικές λεπτομέρειές του. Σημαντική λεπτομέρεια: το έργο είναι τοποθετημένο στο ύπαιθρο, μπροστά σε οικογενειακά τραπεζάκια για πικνίκ. Ο γλύπτης που το έφτιαξε είναι ο παρισινός Emmanuel Frémiet (Εμανουέλ Φρεμιέ, 1824-1910). Άλλα έργα του, πολύ γνωστότερα, είναι η «τριπλή» Ζαν ντ΄Αρκ (Παρίσι, Πόρτλαντ, Φιλαδέλφεια) ή το μνημείο του Λεσέψ στο Σουέζ. Όμως εμένα με τράβηξε, και με κράτησε κοντά του, αυτό το ταλαίπωρο, το άτυχο αρκουδάκι.

n

n

n


d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ