Αρχειο

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιάννης Καραβίδας

Ήταν και θα είναι η ψυχή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44857-93894.jpg

Σε ηλικία 58 ετών απεβίωσε στο Λονδίνο που διέμενε τα τελευταία χρόνια, ο δημοσιογράφος Γιάννης Καραβίδας, «ψυχή» της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC. Ο Γιάννης Καραβίδας είχε διατελέσει αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής Σύνταξης της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC τις δεκαετίες του '90 και του '00. Eργάσθηκε επίσης στην Αθήνα επί σειρά ετών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

image

Ο Γιάννης λάτρευε τη διεθνή ειδησεογραφία. Αλλά έκλεινε πάντα τα μάτια όταν μιλούσε για τον Σεφέρη και την αγαπημένη του ζωγραφική. Συλλέκτης έργων Τέχνης, σπάνιων και μεταχειρισμένων βιβλίων. Από τους ανθρώπους που έχουν το χάρισμα να ακούν χωρίς να διακόπτουν το συνομιλητή τους. Λάτρευε το κάπνισμα και το καλό φαγητό. Μπον βιβέρ με όλη τη σημασία της λέξης.

Τα πέντε χρόνια που πέρασα στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ήταν μια εμπειρία που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα στην Ελλάδα από επαγγελματικής άποψης. Η τύχη δεν ήταν που βρέθηκα εκεί αλλά που γνώρισα και συνεργάστηκα με ανθρώπους σαν τον Γιάννη Καραβίδα. Σπανίως θύμωνε ή έβαζε τις φωνές. Μόνο εάν προέκυπτε θέμα δεοντολογίας ή ανορθογραφίας ο Γιάννης ακουγόταν σε ολόκληρο το Bush House, όπου κάποτε στεγαζόταν η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC. Ένα κτίριο που το λάτρευε και με πολύ μεγάλη δυσκολία το άφησε όταν το βρετανικό κράτος αποφάσισε να σιωπήσει τη φωνή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC για λόγους οικονομικής εξυγίανσης.

Η Athens Voice αποχαιρετά έναν αγαπητό φίλο και συνάδελφο κι εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

Ένα βίντεο-αφιέρωμα στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, το οποίο παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Η συνάδελφος Νάγια Χατζηπάνη έγραψε στον "τοίχο" της στο Facebook:

Φίλε Γιάννη είσαι πάντα μαζί μας...

Είτε βραδιάζει

είτε φέγγει

μένει λευκό

το γιασεμί. (Το Γιασεμί, Γ. Σεφέρης)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ