Αρχειο

Αλλάζει σταδιακά το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπέρ της σταδιακής επανεξέτασης του διαδικαστικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων κατέληξαν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Γ. Βρούτσης.

Η τρόικα έθεσε θέμα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις, ωστόσο μετά τις αντιρρήσεις από πλευράς υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων. Ωστόσο, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα και Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις). Επιπλέον, στελέχη του Υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι δεν τέθηκε στη συζήτηση θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ).

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, συζητήθηκε το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που προβλεπόταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί για το Βερολίνο προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ανεργία όπου συμμετέχουν οι ηγέτες 20 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας θα έχουν αύριο συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Λ.Χ.