Αρχειο

Αποζημίωση σε επιβάτες για ακυρώσεις

Το 72% των πολιτών αγνοεί τα δικαιώματά του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνδρομή και, υπό προϋποθέσεις, αποζημίωση έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αυτό το καλοκαίρι οι επιβάτες της ακτοπλοΐας, αλλά και όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, είτε με υπεραστικά λεωφορεία ή πούλμαν, σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης του ταξιδιού τους, καθώς για πρώτη φορά, προστατεύονται από διευρυμένα δικαιώματα, όπως και στην υπόλοιπη Ε.Ε. 

Την επισήμανση αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τον τομέα των μεταφορών Siim Kallas κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ε.Ε. στον Πειραιά. Ο κ. Kallas ανέφερε ότι «το 72% των Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του ως επιβάτης», ποσοστό που χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Από τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας προκύπτει πως το 59% των πολιτών της Ε.Ε. που ταξιδεύει με αεροπλάνο δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του όταν ταξιδεύει, το 34% τα γνωρίζει και το 7% δεν ξέρει ότι υπάρχουν τέτοια δικαιώματα, ενώ το 66% των πολιτών της Ε.Ε. δεν γνωρίζει τα συμβατικά του δικαιώματα όταν αγοράζει ένα ταξιδιωτικό εισιτήριο, το 34% τα γνωρίζει και το 7% απαντά ότι δεν ξέρει.

Στα πλαίσια της διετούς ενημερωτικής εκστρατείας και μέσω ευρηματικών αφισών σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων σε όλη την Ευρώπη, φυλλαδίων, αλλά και μέσω διαδικτύου σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε., ενημερώνονται εκατομμύρια επιβάτες που θα ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι και τους επόμενους μήνες, ενώ οι πληροφορίες παρέχονται επίσης και σε μορφή κατάλληλη για άτομα με αναπηρίες, όπου αυτό είναι δυνατό.

Γ.Σ.