Αρχειο

Εξωσωματική με τρεις γονείς

Η Βρετανία εφαρμόζει πρώτη τη μέθοδο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου θα επιτραπέται η μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης «τριών γονέων», σε οικογένειες που θέλουν να αποφύγουν να εκδηλώσουν τα παιδιά τους ανίατες ασθένειες. Οι ρυθμιστικοί κανόνες της μεθόδου θα σχεδιαστούν και θα ανακοινωθούν εντός του τρέχοντος έτους και η διαδικασία θα μπορεί να ξεκινήσει σε δύο χρόνια από σήμερα.

Η μέθοδος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας σε εργαστήρια της Βρετανίας και των ΗΠΑ, θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά την εμφύτευση στη μήτρα γενετικά τροποποιημένων εμβρύων κι αναμένεται ότι θα εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα. Οι τεχνικές περιλαμβάνουν την παρέμβαση στη διαδικασία γονιμοποίησης για την απομάκρυνση του ελαττωματικού μιτοχονδριακού DNA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κληρονομικές νόσους όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές διαταραχές, τύφλωση και μυϊκή ατροφία.

Η αμφιλεγόμενη θεραπεία είναι γνωστή ως «εξωσωματική γονιμοποίηση τριών γονέων» γιατί το έμβρυο θα φέρει γονίδια της μητέρας, του πατέρα και μίας γυναίκας δότριας ωαρίων. Από έρευνα, προέκυψε ότι η πλειονότητα των Βρετανών τάσσεται υπέρ της μεθόδου αυτής, ανακοίνωσε σήμερα η καθηγήτρια Σάλι Ντέιβις, σύμβουλος της κυβέρνησης σε ιατρικά θέματα. «Οι επιστήμονες επινόησαν καινοτόμες, νέες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες από το περάσουν από τη μητέρα στο παιδί, χαρίζοντας ελπίδα σε πολλές οικογένειες που επιθυμούν τα παιδιά τους να μην νοσήσουν από αυτές», δήλωσε η Ντέιβις στους δημοσιογράφους.

Λ.Χ.