Πρόσφατα έφτασε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού του ταξιδιού το JOHN WALKER & SONS VOYAGER, ένα πολυτελές ιστιοφόρο τύπου δεκαετίας 1920 που με το ταξίδι του αναπαριστά τις επικές διαδρομές του Johnnie Walker από τις τέσσερις γωνίες της Σκοτίας στους τέσσερις ορίζοντες του κόσμου. Στο ταξίδι του το Voyager συναντά και αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που αλλάζουν τα δεδομένα, ο καθένας στον τομέα του.
Στη στάση του VOYAGER στην Αθήνα ο άνθρωπος που επιλέχθηκε είναι ο Κώστας Βογιατζής. Δημιουργός του site Yatzer.com, ενός site-magazine για το design και τη τέχνη, που συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στα 100 καλύτερα sites παγκόσμια στο χώρο του Design από το Γαλλικό Architectural Digest. Η A.V. συνάντησε τον Κώστα Βογιατζή και «ταξίδεψε» μαζί του μέσα στο μαγικό κόσμο του yatzer.com.
Πώς την αντιμετώπισες και τι σημαίνει για σένα αυτή η αναγνώριση από το Johnnie Walker;
Το yatzer προκύπτει από το παρατσούκλι μου όταν ήμουν μικρός, που ήταν «voyatzer». Έτσι λοιπόν όταν μου έστειλαν την πρόσκληση να είμαι ο άνθρωπος ο οποίος θα τιμήσουν, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι είναι καρμικό. Yatzer στα εβραϊκά σημαίνει ένστικτο. Σημαίνει το χάρισμα που έχει ένας άνθρωπος να βλέπει μπροστά, να προηγείται της εποχής του. Από την άλλη πλευρά το Keep Walking είναι το πιο αισιόδοξο μότο σε brand. Με ένα διαφορετικό τρόπο σε οδηγεί να βλέπεις μπροστά και εγώ πάντα στη ζωή μου ήμουν ένας περιπατητής και στα σταυροδρόμια που συναντούσα ακολουθούσα το δημιουργικό ένστικτό μου. Αυτό σημαίνει για μένα Keep Walking. Ασφαλώς θεωρώ μεγάλη τιμή την αναγνώριση από το Johnnie Walker ότι είμαι ένας από τους ανθρώπους που αλλάζουν τα δεδομένα.
Το γεγονός ότι έχεις πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα δημιουργεί και μια ευθύνη απέναντι στο παγκόσμιο κοινό σου. Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγεις τα θέματα που προβάλλεις;
Πράγματι η ευθύνη είναι τεράστια. Από το ξεκίνημα, όμως, που είχα 360 επισκέπτες μέχρι σήμερα που έχω πάνω από ενάμισι εκατομμύριο δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο επιλογής των θεμάτων μου, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο που βλέπω τον κόσμο. Τα θέματα που ανεβάζω είναι πολύ επιλεκτικά γιατί δεν θέλω να πυροβολώ τον κόσμο με άχρηστες πληροφορίες, θέλω να εμπνέω τους ανθρώπους που με ακολουθούν. Τα κριτήρια επιλογής είναι προσωπικά. Είναι σπίτια στα οποία θα ήθελα να έχω ζήσει, ξενοδοχεία που θα ήθελα να περάσω τις διακοπές μου αλλά για οικονομικούς λόγους δεν μπορώ. Το να ονειρεύεσαι είναι δωρεάν και αυτός είναι ο σκοπός του site. Να ταξιδεύεις μέσα από αυτό.
Ό,τι ανεβαίνει στο site είναι προσωπική σου επιλογή, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που τους συμβουλεύεσαι;
Υπάρχουν sites που παρακολουθώ. Υπάρχουν σελίδες που εκτιμώ. Επιπλέον στην πορεία αναπτύσσονται σχέσεις, διευρύνεται ο κύκλος γνωριμιών, οπότε εμπλουτίζονται οι γνώσεις και οι εμπειρίες. Σήμερα λαμβάνω χιλιάδες e-mails από πρακτορεία, designers και καλλιτέχνες που θέλουν να δείξουν τη δουλειά τους μέσα από το site. Το 50% της θεματολογίας έρχεται έτοιμο στο πιάτο από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και το υπόλοιπο γίνεται από προσωπικά ταξίδια και από διάφορες πηγές. Φυσικά είμαι αυστηρός ακόμη και με τους φίλους μου. Αν δεν συναντηθεί το γούστο μου με τη δουλειά τους δεν θα μπει το θέμα τους επειδή απλά είναι φίλοι μου.
Ταξιδεύεις συχνά;
Ναι, πολύ συχνά. Έχω πάει στις τέσσερις από τις πέντε ηπείρους. Δεν έχω πάει Αυστραλία, αλλά αυτό που συνηθίζω να λέω είναι ότι το διαβατήριό μου μέσα από το yatzer είναι πολύ πιο ισχυρό από το κανονικό μου διαβατήριο.
Design και τέχνη. Από τη φύση του είναι ελιτίστικο. Πώς συνδυάζεις ελιτίστικη θεματολογία σε ένα λαϊκό μέσο όπως το internet;
Δεν θα συμφωνήσω ότι το design είναι ελιτίστικο. Αναλόγως πώς θα το ορίσεις απευθύνεται σε όλους. Δεν σημαίνει ότι να έχεις ένα καλόγουστο σπίτι πρέπει να είσαι πάμπλουτος. Στο site θα βρεις από ένα καλόγουστο ξενοδοχείο 5 αστέρων μέχρι ένα ιδιαίτερο camping στη Χιλή. Μου αρέσει πολύ αυτή η αντίθεση. Θέλω να βλέπει ο αναγνώστης μου τη μια μέρα ένα ξενοδοχείο στο Mexico και την άλλη μέρα μια ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη ή ένα έργο τέχνης από μια έκθεση στο Χονγκ Κόνγκ. Αυτό είναι το yatzer μια συλλογή από πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Άλλα είναι πιο προσβάσιμα, άλλα λιγότερο και άλλα καθόλου.
Φαντάζομαι, όμως, θα υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί στη θεματολογία.
Αν παρατηρήσεις θα δεις ότι υπάρχουν κανόνες στην οπτική των πραγμάτων. Επειδή είμαι παιδί των περιοδικών, είχα πάντα συγκεκριμένα στάνταρ για το πώς φωτογραφίζουμε τα αντικείμενα και αυτό μου έχει βγει στην επιλογή των φωτογραφιών. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν project τα οποία είναι καταπληκτικά από θέμα σύλληψης της ιδέας, αλλά τραγικά στην υλοποίησή τους. Αυτά δεν μπορώ να τα παρουσιάσω. Αντίθετα ορισμένα project που δεν είναι τόσο έξυπνα, είναι τόσο όμορφα παρουσιασμένα που αξίζουν προβολής.
Προβάλλεις καλλιτέχνες που δεν έχουν προβληθεί ποτέ ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προβληθούν σε τόσο μεγάλη κλίμακα;
Ναι και το αγαπάω να έρχομαι σε επαφή με νέους δημιουργούς. Για το λόγο αυτό παρακολουθώ τους αποφοίτους από σχολές σε όλο τον κόσμο και πράγματι ανακαλύπτω απίστευτα ταλέντα και ιδιαίτερα στο fashion design. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια κοπέλα από τη σχολή της Αμβέρσας. Πριν τρία χρόνια, μόλις είχε τελειώσει τη σχολή της, έκανα παρουσίαση στη πρώτη συλλογή της με παπούτσια. Μέσα από την παρουσίαση του yatzer τής έγινε πρόταση να συμμετέχει στο fashion week του Παρισιού. Η κοπέλα μού έστειλε δώρο το πρωτότυπο ζευγάρι με ένα σημείωμα ότι αν δεν ήταν το yatzer δε θα είχε ποτέ κατακτήσει τα cat walk του Παρισιού. Αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι το πιο ωραίο πράγμα δεν είναι να γεμίζεις την τσέπη σου με χρήματα, το πιο ωραίο είναι να γεμίζεις την καρδιά σου με την ικανοποίηση που δίνεις σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους. Άλλωστε αυτό είναι το yatzer, ένα κανάλι μεταφοράς πληροφοριών.
Μια «κατεστραμμένη γενιά» λόγω οικονομικής κρίσης. Τι μήνυμα θα έστελνες σε αυτή τη γενιά;
Το μήνυμα μου στους νέους μέσα σε αυτό το περιβάλλον της οικονομικής αστάθειας είναι Keep Dreaming. Τα ωραία είναι για τους ονειροπόλους. Η δουλειά των ονείρων μας δεν υπάρχει πρέπει να τη δημιουργήσουμε. Είναι κανόνας της ζωής. Παράτησα το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου σπούδαζα μετεωρολόγος γιατί οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με βοηθήσουν, οπότε έπρεπε να βρω τρόπο να ακολουθήσω το όνειρό μου. Δούλεψα σκληρά. Τίποτα δεν χαρίζεται σ’ αυτό τον κόσμο. Υπομονή, πάθος και δημιουργικότητα είναι τα κλειδιά που ανοίγουν τις πόρτες.