Αρχειο

Ταξιδεύουν τα σκουπίδια...

... Από τη Μύκονο στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
44185-92582.jpg

Μετά από καταγγελία των ελεγκτών της περιφέρειας Αττικής διαπιστώθηκε ότι στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασαν στις 12 Ιουνίου, 16 κοντέινερ με σκουπίδια από τη Μύκονο. Σύμφωνα με την Περιφέρεια τα σκουπίδια προορίζονταν για εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο αλλά μετά τον διαχωρισμό τα σκουπίδια δεν επιστρέφουν στην Μύκονο αλλά πάνε στη Φυλή.

Το θέμα πυροδότησε κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη Γ. Σγούρου και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Συγκεκριμένα ο Σγούρος δήλωσε ότι: «Άλλοι μεταφέρουν τα σκουπίδια με κοντέινερ στα κρυφά και εμείς στην Αττική προωθούμε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.

Εμείς, είτε ο ΕΔΣΝΑ είτε η Περιφέρεια, δεν μπορούμε να καιροφυλαχτούμε και να κατασκοπεύουμε μην τυχόν κάποιος ξεφορτώνει τα σκουπίδια του στην Αττική. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι να διαχειριζόμαστε βιώσιμα τα απορρίμματα της περιοχής μας, να ανταποκρινόμαστε στην τρέχουσα καθημερινότητα, αλλά και να έχουμε και ένα όραμα για το μέλλον.

Ας μάθουν και οι υπόλοιποι στην χώρα τη δουλειά τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας αποκτήσουν την παιδεία και την κουλτούρα που απαιτείται, για να καταφέρουν να διαχειριστούν τέτοια σοβαρά προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων».

Από την πλευρά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ ρωτά «αν υπάρχει σύμβαση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. με Δήμους εκτός Αττικής, ή με τα Κ.Δ.Α.Υ. που υποδέχονται τα «ανακυκλώσιμα» τους ή με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. για τη διάθεση του υπολείμματος στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής» και προσθέτει «ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. έχει ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση ή «ποιεί τη νήσσαν», όπως έκανε και στο παρελθόν με άλλες περιπτώσεις μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Επειδή ο ίδιος ο κ. Γιάννης Σγουρός έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της διαφάνειας παντού, τον καλούμε να πάρει άμεσα θέση αλλά και μέτρα στο θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων από την Περιφέρεια στην Αττική, καθ’ ότι το Λεκανοπέδιο δεν αντέχει άλλο φόρτο σκουπιδιών και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο ίδιος άλλωστε έχει μιλήσει για ασφυκτικά περιθώρια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

Ή μήπως ο κ. Σγουρός δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με το θέμα γιατί είναι απορροφημένος στο έργο της προώθησης της κατασκευής των εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική από τους ιδιώτες εργολάβους-επιχειρηματίες; Κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση για να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ιδιωτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας βέβαια για την επιβάρυνση των πολιτών που θα επιφέρει μία τέτοια ενέργεια», συμπληρώνει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στους ΟΤΑ».

Γ.Τ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ