Αρχειο

Εκλογές στην Αλβανία

Κρίνονται η δημοκρατία και η ευρωπαϊκή προοπτική

Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2009 η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για τη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προενταξιακή διαδικασία προχωρά με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας European Voice.

Την Κυριακή οι Αλβανοί προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και η όλη εκλογική διαδικασία χαρακτηρίζεται ως η πλέον «κρίσιμη διαδικασία» για την ενταξιακή πορεία της βαλκανικής χώρας στην Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία των όμορων κρατών, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

n

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί συνεχώς την αλβανική ηγεσία, η οποία χρησιμοποιεί τις εκλογές ως ένα είδος δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση ή μη όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που ζητά η Κομισιόν ως προενταξιακή προϋπόθεση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει το όχημα για να παρακαμφθεί ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ευρωπαϊκή ατζέντα. Στις αλβανικές εκλογές κατεβαίνουν φέτος συνολικά 66 κόμματα χωρισμένα σε κυρίως δύο προεκλογικές συμμαχίες με ανεξάρτητα μόνο δύο κόμματα. Η τωρινή προεκλογική εκστρατεία θεωρείται από τις πιο δαπανηρές στην Αλβανία και τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Στις κάλπες έρχονται ξανά αντιμέτωποι ο νυν πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα ως επικεφαλής συνασπισμών της δεξιάς και της αριστεράς αντίστοιχα. Για πρώτη φορά στα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα ιδιωτικό κανάλι έδωσε τηλεοπτικό χώρο σε προεκλογικό σποτ αλβανικού κόμματος.

Τα δύο κόμματα που έχουν αναλάβει την άμεση εκπροσώπηση των Ελλήνων της Αλβανίας, αντίστοιχα το παραδοσιακό ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ και τον νεοσύστατο Κόμμα των Ελλήνων, έχουν ενταχθεί στα απέναντι στρατόπεδα, δηλαδή το Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα αντίστοιχα.

Ο αριστερός συνασπισμός της αντιπολίτευσης διαθέτει το δημοσκοπικό προβάδισμα, βάσει της τελευταίας έρευνας που διενήργησε η ιταλική εταιρεία IPR Marketing για λογαριασμό της αλβανικής τηλεόρασης «Ora News», πέντε ημέρες πριν την προσφυγή των Αλβανών πολιτών στις κάλπες. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις προετοιμασίες για τις εκλογές, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής τους στη βάση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο Στέφαν Φούλε, οι οποίοι παροτρύνουν τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να βρουν έναν κοινά αποδεκτό τρόπο για την πλήρη λειτουργία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπή.

Και Έλληνες παρατηρητές

Αντιπροσωπεία 20 βουλευτών από διάφορες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επισκεφθούν την Αλβανία, από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου 2013, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, ως παρατηρητές της Συνέλευσης του Οργανισμού, μαζί με βουλευτές του ΟΑΣΕ και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΑΣΕ/ODIHR). Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να μεταβούν η Φωτεινή Πιπιλή και ο Πέτρος Τσάτσοπουλος. Τα μέλη της αντιπροσωπείας θα συναντηθούν με τους ηγέτες των κύριων πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών, τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το θέμα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής απασχολεί τη διεθνή κοινότητα ιδίως μετά την αποχώρηση τριών μελών της, που εκπροσωπούσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση επιμένει στην ανασύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με ίση συμμετοχή μελών από κόμματα της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με ανεξάρτητο πρόεδρο. Η κυβέρνηση επιμένει στην επιστροφή των μελών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που οικειοθελώς, κατ’ εκείνη, αποχώρησαν. Πάντως η παρούσα σύνθεση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων, όπως επισημαίνει ο διεθνής παράγοντας που ασχολείται με τις εκλογές στην Αλβανία.