Αρχειο

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την «Πατριωτική Πολιτοφυλακή»

Ιδρυτικό της στέλεχος καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43736-91638.jpg

Τη λειτουργία της αυτοαποκαλούμενης «Πατριωτικής Πολιτοφυλακής», η οποία πραγματοποιεί «ασκήσεις εκπαίδευσης στρατιωτικού τύπου», έχοντας «ρατσιστικό ιδεολογικό προσανατολισμό», έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν οι Θ. Δρίτσας και Χ. Καραγιαννίδης. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για «ακραία εθνικιστική παραστρατιωτικού τύπου οργάνωση, η δράση της οποίας θυμίζει έντονα τα τάγματα ασφαλείας». Προσθέτουν δε ότι ως ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης αυτής φέρεται να είναι ο Θεόδωρος Λιόλιος του Ευαγγέλου, ο οποίος είναι καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Στην ερώτηση, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ήδη από τις 30 Μαΐου του 2013 έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο που παρουσιάζει τη δράση της αυτοαποκαλούμενης “Πατριωτικής Πολιτοφυλακής”. Όπως αποδεικνύεται και στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η ”Πατριωτική Πολιτοφυλακή” πραγματοποιεί ασκήσεις εκπαίδευσης στρατιωτικού τύπου ενώ οι ”εκπαιδευόμενοι” φορούν στολές παραλλαγής, οι οποίες μάλιστα φέρουν σύμβολα, ενώ επίσης χρησιμοποιείται οπλισμός. Μάλιστα, όπως δηλώνεται και στην ιστοσελίδα patriotikipolitofilaki.blogspot.gr τμήματα της οργάνωσης λειτουργούν επίσης στη Λάρισα, στη Ρόδο και στα Ιωάννινα.

Όπως επίσης δηλώνεται στην ιστοσελίδα εκτός από την στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση που παρέχεται, στο πλαίσιο των “δραστηριοτήτων” της εντάσσεται και η διοργάνωση μαθημάτων ”επιμόρφωσης”. Ο ρατσιστικός ιδεολογικός προσανατολισμός αλλά και συγκεκριμένα η αντιμεταναστευτική τοποθέτηση της συγκεκριμένης οργάνωσης αποτυπώνονται ευκρινώς στα δημόσια καλέσματα για συμμετοχή στις “δραστηριότητες” της πολιτοφυλακής. Επιπλέον, ως βασική αιτιολογία για την ίδρυση της οργάνωσης αναφέρεται η κατάσταση ”έκτακτης ανάγκης” στην οποία έχει περιέλθει σύμφωνα με τους ίδιους η χώρα και η αδυναμία της αστυνομίας να εγγυηθεί για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Τέλος, οι οργανωμένες επιχειρήσεις στρατολόγησης ”εθελοντών” της οργάνωσης γίνονται κατά κύριο λόγο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, η επιχείρηση στρατολόγησης απευθύνεται και σε παιδιά άνω των 16 ετών, καθώς όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής τους εκπαίδευσης.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες καλύπτονται με ένα πέπλο νομιμοφάνειας, καθώς στο καταστατικό της οργάνωσης καταγράφεται ως βασικός στόχος της “η διάδοση του αθλητικού ιδεώδους” (!), αν και είναι σαφές από την δομή της και τον τρόπο λειτουργία της ότι πρόκειται για ακραία εθνικιστική παραστρατιωτικού τύπου συνομάδωση, η δράση της οποίας θυμίζει έντονα τα “τάγματα ασφαλείας”».

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν «Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν για την τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας και για την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος» κ.λπ.,

Τ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ