Αρχειο

Βρέθηκε αρχαία πόλη στην Καμπότζη

Χαμένη για 1.200 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43613-91435.jpg

Η πόλη Mahendraparvata, χαμένη για 1.200 χρόνια ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα της Καμπότζης, από αρχαιολόγους που χρησιμοποίησαν τεχνολογία με λέιζερ σάρωσης. Η πόλη που συνδέεται με τους διάσημους ναούς της περιοχής Αngkor στην Καμπότζη, αποκαλύφθηκε χάρη σε αερομεταφερόμενα λέιζερ τα οποία διείσδυσαν στην πυκνή βλάστηση για να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία από δρόμους κανάλια και κτίρια που οδήγησαν στην πόλη.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε σε μια εφημερίδα που εκδίδεται με το περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών».Η χαμένη πόλη Mahendraparvata βρέθηκε στην κορυφή του βουνού Phnom Kulen στην επαρχία Siem Reap περίπου 25 μίλια (40 χλμ) βόρεια του συγκροτήματος Angkor.

 n

«Ξαφνικά με αυτό το μέσο έχουμε μια άμεση εικόνα μια ολόκληρης πόλης που οι άνθρωποι δε γνώριζαν πριν, κι αυτό είναι αξιοσημείωτο, ανέφερε σε τηλεοτική συνέντευξη στην Καμπότζη ο επικεφαλής της μελέτης και αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία λέιζερ γνωστή και ως «lidar», λειτουργεί «ψήνοντας» τους παλμούς από ένα αεροσκάφος στο έδαφος και μετρώντας την απόσταση για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς τρισδιάστατου χάρτη της περιοχής. Η ίδια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση και άλλων αρχαιολογικών χωρών όπως για παράδειγμα το Stonehenge.

A.N.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ