Αρχειο

Thessaloniki Pride

«Άνθιμε, αγάπα»!

Κώστας Κουκουμάκας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Άνθιμε, αγάπα»! Αυτήν ήταν η πορεία με τον περισσότερο παλμό τον τελευταίο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Και με το πιο βασανιστικό χιούμορ. Το φετινό 2o Gay Pride στον Βορρά το απόγευμα του Σαββάτου είχε περισσότερο κόσμο από πέρυσι. Για να μη σκανδαλιστούν οι πιστοί, η εξέδρα της εκδήλωσης στήθηκε στον Λευκό Πύργο και όχι στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, δίπλα δηλαδή στη Μητρόπολη, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

n

Φιλιά και αγκαλιές από νωρίς. Νάζι και πλακάτ. Ποπ μουσική και λιγοστά πολιτικά συνθήματα. «Ανώμαλος είναι ο Άνθιμος και ο Σαμαράς» είπε το κορίτσι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ανέβηκε στην εξέδρα! Κόσμο κινητοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αντιφασιστικές οργανώσεις. Από το μικρόφωνο χαιρέτισαν εκπρόσωποι Prides του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.ά.). Και ενόσω ακόμη έκαιγε ο ήλιος, ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης εμφανίστηκε δίπλα στην εξέδρα. Κάθισε σ’ ένα παγκάκι και περίμενε να χαιρετίσει τελευταίος. Είπε σύντομα ότι καλωσορίζει την εκδήλωση και ότι χαίρεται που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην πόλη.

n

Κι ύστερα, το πολύχρωμο ποτάμι ξεχύθηκε στην οδό Τσιμισκή. Μια μπάντα κρουστών έδινε ρυθμό στην κεφαλή της πορείας, ακριβώς πίσω από τη μεγάλη σημαία με τα χρώματα του Pride. Ακολουθούσε το κίτρινο ανοιχτό λεωφορείο, αυτό που ναυλώνουν οι τουρίστες για να δουν τα αξιοθέατα, στο οποίο είχαν ανέβει τρανς με περούκες και πουπουλένιες τουαλέτες. Ορισμένοι φορούσαν μάσκες, άλλοι έκαναν μπουρμπουλήθρες με σαπουνάδα. «Ελεύθερα πνεύματα, ελεύθερα σώματα». Ο παλμός ήταν ασίγαστος. Χάουζ μουσική, κρουστά, κόρνες, ευρηματικότητα και χαβαλές. «Είμαστε λεσβίες, είμαστε αδερφές, είμαστε τρανσέξουαλ και ό,τι άλλο θες», «Κράτος, παρακράτος, μαζί κι η Εκκλησία, να ποια είναι η ανωμαλία», «Άνθιμε φασίστα, άκου το καλά, τους γκέι θα παντρέψεις μες στην Αγιά Σοφιά», «Σεισμός, σεισμός, τρανσεξουαλισμός».

Ομάδες φασιστών και παραθρησκευτικών οργανώσεων, πάντως, δεν εμφανίστηκαν το Σάββατο. Εκείνοι συγκεντρώθηκαν μία μέρα νωρίτερα έξω από τον Άγιο Δημήτριο, και ήταν πολλοί, για να διαβάσουν κείμενα που έλεγαν ότι η ομοφυλοφιλία «είναι πλάνη και διαστροφή διαβολική». Είχαν παραδώσει μάλιστα και λίστα υπογραφών εναντίον της εκδήλωσης στο μητροπολίτη Άνθιμο, τον οποίο ωστόσο κατηγορούν ότι δεν στήριξε με την καρδιά του τις διαμαρτυρίες… Ούτε επαναλήφθηκαν οι περσινές βιαιότητες, όταν μέλη χριστιανικών ομάδων είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές τραυματίζοντας σοβαρά ένα νεαρό αγόρι. Μόνο μία ομάδα περίπου 10 λούμπεν ατόμων εμφανίστηκε στο ύψος της Καρόλου Ντηλ το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο εμποδίστηκε από τα ΜΑΤ να πλησιάσει στην οδό Τσιμισκή.

n

n

Όπου συνεχιζόταν η πολύχρωμη παρέλαση με βουητό και κρότο, τα συνθήματα για συμφιλίωση, δικαίωμα στη διαφορετικότητα και ανεκτική κοινωνία έβγαζαν τον κόσμο στα μπαλκόνια. Ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, τρανς, μέλη πολιτικών οργανώσεων, απλοί περαστικοί. Κόρνες και χαμόγελα. Φιλιά και πόζες. Ο Γ. Μπουτάρης εμφανίστηκε ξανά στην Αριστοτέλους. Χειροκροτούσε στο ρυθμό των συνθημάτων, κάπνιζε, ύστερα μπήκε σε ένα μπαράκι. Ο κόσμος στη γεμάτη παραλία χαμογελούσε προς τους διαδηλωτές, είτε αμήχανα και με συστολή είτε με διάθεση χαβαλέ, και τα κινητά φωτογράφιζαν ανθρώπους, σημαίες και πλακάτ κόντρα στο φως του ήλιου που έπεφτε στο λιμάνι.

Όταν ο κόσμος έφτασε στον Λευκό Πύργο, δόθηκε το σύνθημα να συνεχίσει η πορεία προς το κατειλημμένο κτίριο της ΕΡΤ3. Οι περισσότεροι συνέχισαν προς τα εκεί, μέσω της κακοφωτισμένης λεωφόρου Στρατού. Η υποδοχή από τους συγκεντρωμένους στην ΕΡΤ ήταν χλιαρή. «Από το Pride φεστιβάλ ως την ΕΡΤ3, αγώνας για ισότητα και ελευθερία» φώναξαν οι διαδηλωτές του Pride. Κι ύστερα τα πανό γύρισαν ανάποδα για να επιστρέψουν στον Λευκό Πύργο. Εκεί στήθηκε συναυλία ως αργά τη νύχτα. Και το μόνο που έμεινε ήταν η αγάπη.

n

n

n

n

n


Φωτό: Κώστας Κουκουμάκας