Αρχειο

Παπανδρέου: «Μου έδωσαν μόλις δέκα λεπτά να αποφασίσω για το μνημόνιο»

Αποκαλύπτει σε ομιλία του στο Εδιμβούργο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για τις πιέσεις που δέχθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους του, τον Απρίλιο του 2010, σχετικά με την επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, μίλησε -μεταξύ άλλων- ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε μάλιστα τους διαλόγους που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, που τον οδήγησαν στις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής του. Όπως τόνισε μάλιστα, κλήθηκε να κλείσει συμφωνία μέσα σε δέκα μόλις λεπτά.

«Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%», ανέφερε και περιέγραψε όσα όσα έζησε εκείνο το βράδυ:

«Χρόνος δε μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα. Ένας Πρωθυπουργός φωνάζει:

- Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά.

Τον ερωτώ:

- Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο

Ένας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:

- Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία.

Αυτή τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά "οι αγορές" που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας».

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν «οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής μου, οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου».

Κ. Τ.