Αρχειο

Athens Pride 2013

Το Σάββατο στην Κλαυθμώνος, με σύνθημα «Η Αθήνα δικιά μας»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η παρέλασή μας σταδιακά μεγαλώνει. Ο δρόμος, όμως, για την ισότητα και το σεβασμό είναι ακόμη μακρύς» αναφέρουν οι διοργανωτές του 9ου Athens Pride, σε μια ανακοίνωση όπου αναφέρονται εκτενώς στο έλλειμμα των ίσων δικαιωμάτων των LBGT ατόμων στη χώρα μας. Αυτό ακριβώς, η διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις του Athens Pride, με σύνθημα «Η Αθήνα δικιά μας», θα αρχίσουν στις 12 το μεσημέρι με το «Banner Project–Absent Friends». Πρόκειται για ένα ειδικό πανό, το οποίο στη συνέχεια θα συνοδεύσει την παρέλαση, όπου όλοι θα μπορούν να γράψουν το δικό τους μήνυμα προς τιμήν όσων δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Επίσης, από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα θα λειτουργεί το «Εργαστήριο Πλακάτ», ενώ στις 5 θα αρχίσουν οι χαιρετισμοί προς το φεστιβάλ, με πρώτο από το δήμαρχο Αθήνας Γιώργο Καμίνη. Λίγο μετά τις 6 καθηγητές zumba θα αρχίσουν να δίνουν τον πανηγυρικό τόνο του φεστιβάλ και στις 6 και μισή θα αρχίσει η παρέλαση. Από τις 9 και μετά το πρόγραμμα έχει συναυλία και πάρτι μέχρι όσο πάει. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο www.athenspride.eu

Τα αιτήματα του φεστιβάλ

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η «LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολο της απαιτεί»:

1. Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.

2. Πλήρη ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.

3. Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.

4. Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).

5. Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

6. Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.

Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Κοινή δημόσια δήλωση για τη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, πολλές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την καταγγελία της δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα, η οποία στην προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με πελάτη της, διεμφυλικό άτομο (τρανσέξουαλ) που είχε προσαχθεί σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, υπέστη κακομεταχείριση. Την κλείδωσαν σε κρατητήριο «κατά λάθος», την περιέπαιξαν, δεν κατέγραψαν τη μήνυση που ήθελε να υποβάλει εναντίον της, σύμφωνα με δήλωσή της. Οι οργανώσεις αυτές, με κοινή δήλωσή τους, ζητούν να διεξαχθεί άμεσα ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα και εφόσον διαπιστωθούν τα καταγγελλόμενα να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι: ActUp HELLAS, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ΚΣΠ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών – Αθήνα, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Τ.Σ.