Αρχειο

Στο κρατητήριο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τρανσέξουαλ

Νέα καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42775-90030.jpg

Γυναίκα δικηγόρος πήγε στο κρατητήριο να επισκεφθεί πελάτης της διεμφυλικό (τρανσέξουαλ) στη Θεσσαλονίκη, δεν την άφησαν να τον δει, την κλείδωσαν μέσα, έπαιξαν μαζί της και στο τέλος αρνήθηκαν να καταχωρήσουν μήνυση που ήθελε να υποβάλει εναντίον τους. Όλα αυτά είναι καταγγελίες της δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα και έρχονται να προστεθούν σε πολλές ακόμα των τελευταίων ημερών που έχουν να κάνουν με αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον τρανσέξουαλ, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του Gay Pride στην πόλη (14 & 15/6) στην πόλη.

Η γραπτή καταγγελία της δικηγόρου

«Μόλις γύρισα από το Αστυνομικό Τμήμα, μετά μια μαραθώνια νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Υπέστην τη συντριπτικότερη εμπειρία ψυχικής βίας της ζωής μου, από αστυνομικά όργανα, τα οποία μήνυσα στη συνέχεια, για πληθώρα εγκλημάτων σε βάρος μου, μεταξύ των οποίων και κακουργήματος.

Πολύ περιληπτικά: Επισκεπτόμενη εντολέα μου διαφυλικό άτομο, που βρισκόταν “προσαχθείς στο κρατητήριο” για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διαφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής “εκκαθάρισής” τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το “100″, κατάφερα να μπω, ο Αξ. Υπ. μ’ έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του Α.Τ. και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση.

Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τους συμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, και λέγοντάς μου ότι “μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα”…

Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξ. Υπ. είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας».

Αντιδράσεις

Ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αλλά και σε διεθνείς οργανώσεις, ζητώντας την καταδίκη της ελληνικής πολιτείας για βάρβαρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφενός διεμφυλικών προσώπων, αφετέρου δικηγόρου που τα υπερασπίστηκε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, σημειώνοντας: «Οι φασιστικές αυτές πρακτικές της αστυνομίας θυμίζουν μεσαίωνα που δεν σχετίζεται με κανενός είδους κράτους δικαίου».

Για στοχοποίηση των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κάνει λόγο η κίνηση Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - «Πλειάδες», καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και να δώσει ένα οριστικό τέρμα σε «επιχειρήσεις αρετή» που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών, χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία πέραν της ταυτότητας του φύλου τους.

Τ.Σ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ