- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αντίθετη στο άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο τάσσεται η ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι το μέτρο θα πνίξει κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που αγωνίζεται να επιβιώσει εν μέσω κρίσης. Εναλλακτικά η ΕΣΕΕ προτείνει τα καταστήματα να ανοίγουν 6 Κυριακές το χρόνο, τρεις να είναι πριν τις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα και άλλες τρεις όποτε ορίσει ο τοπικός εμπορικός σύλλογος, κατά προτίμηση σε περιόδους εκπτώσεων. «Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει», αναφέρει η ΕΣΕΕ η οποία παραθέτει επίσης και «52 λόγους» για τους οποίους λέει «όχι» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας:
1. Γιατί το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα, αφού είναι απελευθερωμένο από το 2005 και τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν 96 ώρες εβδομαδιαίως από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο.
2. Γιατί είναι μύθος ότι παντού στην Ευρώπη τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, όταν τις καθημερινές ανοίγουν στις 10 και κλείνουν στις 6 το απόγευμα.
3. Γιατί οι 72 έως 96 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων εβδομαδιαίως, προ κρίσης, εντός κρίσης, όσο και μετά την κρίση εποχή ήταν, είναι και θα είναι υπεραρκετές και οι περισσότερες στην Ευρώπη των 27.
4. Γιατί σε όλους τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, τις εποχιακές αγορές, τα λιμάνια κρουαζιέρας και στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, Μοναστηράκι, Πλάκα και γύρω από την Ακρόπολη, τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά τις Κυριακές με απόφαση του Περιφερειάρχη.
5. Γιατί είναι ώρα να καθοριστούν επακριβώς οι τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές καθώς και οι λιμενικές ζώνες της χώρας μας και επιτέλους να νομιμοποιηθούν όσοι σήμερα λειτουργούν παράνομα αλλά και όσοι επιθυμούν να είναι ανοικτά στις συγκεκριμένες περιοχές τις Κυριακές.
6. Γιατί είναι απορίας άξιο πως και γιατί επελέγη ο περιορισμός των 250 τμ που προφυλάσσει τους μικρομεσαίους, όταν ο μέσος όρος των εμπορικών καταστημάτων στην Ελλάδα είναι 80 τμ.
7. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης, ο περιορισμός των 250 τ.μ. θα αμφισβητηθεί συνταγματικά και με ασφαλιστικά μέτρα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι υπερχώροι 52 Κυριακές.
8. Γιατί το όλο εγχείρημα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με λάθος προσέγγιση και με περίεργη εμμονή.
9. Γιατί ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που σίγουρα λείπει είναι η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές και τα λεφτά από την τσέπη του.
10. Γιατί Δόξα τω Θεώ, υπάρχει ακόμη στην Ελληνική οικογένεια η σύνδεση της Κυριακής με τη Εκκλησία και την θρησκευτικότητά μας.
11. Γιατί η Κυριακή στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και η συνοχή της ελληνικής οικογένειας κινδυνεύει να διαρραγεί, αφού οι παραδοσιακές επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους θα εκλείψουν.
12. Γιατί χωρίς προσωπικό χρόνο εργοδότες και εργαζόμενοι οδηγούνται στην ψυχική ερήμωση και πνευματική ένδεια, αφού χωρίς την κυριακάτικη αργία χαλαρώνουν οι κοινωνικοί δεσμοί και ενισχύεται η αποξένωση.
13. Γιατί το κόστος για μια μητέρα-σύζυγο-έμπορο-εργαζόμενη- γυναίκα που αποτελούν το 42% του δυναμικού στο λιανικό εμπόριο, από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θα διογκωθεί με εκθετικό ρυθμό.
14. Γιατί σε καμία περίπτωση οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες, ούτε φοβόμαστε τη δουλειά, αλλά παντού στον κόσμο η Κυριακή είναι ημέρα σωματικής και ψυχικής ξεκούρασης, περισυλλογής και ανασύνταξης.
15. Γιατί τα ποσοστά κατάθλιψης στην ελληνική κοινωνία είναι ήδη πολύ υψηλά και η αδυναμία να αγοράσεις τα απαραίτητα τα αυξάνουν συνεχώς. Το άλλοτε περίφημο shopping therapy έχει γίνει οικογενειακός εφιάλτης.
16. Γιατί τα αυξημένα κόστη λειτουργίας 52 Κυριακές που υπολογίζονται στα 1,82 δις € θα μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις Πολυεθνικές, αφού τόσα χρήματα δεν υπάρχουν σήμερα ούτε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε στην κατανάλωση.
17. Γιατί το αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται το άνοιγμα της επιχείρησης κάθε Κυριακή θα διογκώσει αντί να μειώσει τις τιμές, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
18. Γιατί η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει ουσιαστικά διακοπεί εδώ και καιρό και η κατανάλωση έχει καταρρακωθεί.
19. Γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ούτε και να ισχυρίζεται πως η λειτουργία τις Κυριακές θα αυξήσει ξαφνικά την καταναλωτική δαπάνη σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας.
20. Γιατί αντί να μεγεθυνθεί ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων θα διανεμηθεί στις 7 αντί τις 6 ημέρες, θα διογκωθεί η αλληλοεξόντωση των Ελλήνων εμπόρων, με κατάληξη την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς.
21. Γιατί η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έμπορο. Στην Ελλάδα το 98% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι εργοδότες, ενώ 200.000 είναι οι αυτοαπασχολούμενοι.
22. Γιατί δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους, που τελικά δεν θα αντέξουν, αφήνοντας την αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν την συγκέντρωση του εμπορίου.
23. Γιατί δεν αναμένεται να μειωθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η απασχόληση στο εμπόριο, αλλά αντίθετα θα συρρικνωθεί εξαιτίας του κλεισίματος πολλών μικρών καταστημάτων.
24. Γιατί οι εξουθενωτικοί ρυθμοί εργασίας μεσομακροπρόθεσμα θα μειώσουν αντί να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών στο εμπόριο.
25. Γιατί η προαιρετική λειτουργία της Κυριακής αντί να βοηθήσει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση, θα επιτρέψει σε χιλιάδες ημιπαράνομα κινέζικα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα γύρω από την Ομόνοια να «κλέβουν» τζίρο ανοίγοντας πλέον «νόμιμα» τις Κυριακές.
26. Γιατί στην αγορά δεν λειτουργεί η προεραιτικότητα με αποτέλεσμα να ασκηθεί τρομερή πίεση σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεργοδότες, που θα εξαναγκαστούν χωρίς κανένα αποτέλεσμα να ανοίξουν την Κυριακή.
27. Γιατί όσοι ζουν καθημερινά την αγορά καταλαβαίνουν ότι ανοιχτά μαγαζιά δεν σημαίνει και γεμάτα πελάτες μαγαζιά.
28. Γιατί από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό και απαραίτητο για εμπόρους και καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ που είναι το ένα τέταρτο της τελικής τιμής βασικών αγαθών.
29. Γιατί στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας είναι ασύγκριτα πιο αποτελεσματικό να ενισχυθεί η ρευστότητα, να απλοποιηθεί και να ελαφρυνθεί η φορολογία από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.
30. Γιατί οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν περιμένουμε να συναντηθούμε με την περίφημη θεωρητική ανάπτυξη τις Κυριακές, αλλά το επιδιώκουμε στην πράξη επί καθημερινής βάσης.
31. Γιατί όλες οι μέρες θα μοιάζουν «καθημερινές» και η ξεχωριστή Κυριακή θα αντιμετωπίζεται το ίδιο. Η «Κυριακάτικη αργία» επιβάλλεται να παραμείνει ο κανόνας και όχι να γίνει η εξαίρεση.
32. Γιατί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη, όπως πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα και την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων.
33. Γιατί οι περισσότερες επίσημες αθλητικές δραστηριότητες που διενεργούνται κυρίως κάθε Κυριακή θα είναι χωρίς θεατές, ενώ θα μειωθεί και η κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων.
34. Γιατί είναι λάθος να μετατρέψουμε την λειτουργία της αγοράς σε «μωσαϊκό» με τα μεγάλα καταστήματα κλειστά και τα μικρά ανοικτά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο καταναλωτής θέλει όλη την αγορά στην διάθεσή του.
35. Γιατί η αγορά χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα και όχι κοινωνικές εντάσεις, αφού θα καταστρατηγηθούν κεκτημένα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις διαταραγμένες εργασιακές σχέσεις.
36. Γιατί με τέτοιας έντασης και έκτασης οικονομική κρίση, θα καταστρατηγηθεί στην ουσία η προσαύξηση του μισθού και η παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) στους εμποροϋπαλλήλους.
37. Γιατί η πρόσφατη επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία σε Γαλλία και Ισπανία σημειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
38. Γιατί θα καταγραφεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική και ενεργειακή επιβάρυνση από την πρόσθετη μετακίνηση 800.000 εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων κάθε Κυριακή.
39. Γιατί θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις και επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, αφού μια σειρά επαγγελμάτων ελέγχου και δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να ακολουθήσουν την Κυριακάτικη λειτουργία με υπερωριακή απασχόληση (δημοτικοί υπάλληλοι, σώματα ασφαλείας, εφοριακοί κ.ά.).
40. Γιατί ότι δίνεις σε έναν κλάδο το στερείς από κάποιον άλλο, που περιμένει να δουλέψει κυρίως το Σαββατοκύριακο, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, και οι παιδότοποι.
41. Γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να στερήσεις τον εβδομαδιαίο τζίρο των τοπικών αγορών και να τον κατευθύνεις στα υπερτοπικά mall και εκπτωτικά χωριά, που δηλώνουν ότι τα καταστήματα στους χώρους τους δικαιούνται και θα λειτουργήσουν όχι 7, αλλά και τις 52 Κυριακές.
42. Γιατί το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων σε μεγάλα εμπορικά κέντρα θα απαξιώσει τις παραδοσιακές αγορές στα κέντρα των πόλεων και σίγουρα δεν θα βοηθήσει το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
43. Γιατί η λειτουργία της «Κυριακής με την μεζούρα» όπως διατυπώνεται στο άρθρο 6 είναι πονηρά διάτρητη αφού στην Αγγλία και Ισπανία που εφαρμόζεται ο περιορισμός ανάλογα με το εμβαδόν γίνεται συγκεκριμένα και αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο.
44. Γιατί τόσο η αγορά όσο και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους επικίνδυνους πειραματισμούς και πρόχειρους σχεδιασμούς επί χάρτου. Το μέτρο της 7ήμερης και 24ωρης λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήθηκε και απέτυχε μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1993.
45. Γιατί το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων δεν ταιριάζει σε κανένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, κάτι που αποδεικνύεται από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία που πρόσφατα το εφάρμοσε χωρίς επιτυχία.
46. Γιατί μετά από βραχύ χρονικό διάστημα η κυριακάτικη λειτουργία δεν θα αποτελεί το παραμικρό κίνητρο για έξοδο ή για κατανάλωση καθώς θα έχει καταστεί πλέον μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.
47. Γιατί η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία, το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και τα δομικά προβλήματα τις οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστούν με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
48. Γιατί η δομή και η διάρθρωση των ελληνικών μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων δεν θα αντέξει πλέον την επιχειρούμενη «Δημιουργική καταστροφή» της Τρόικα, που καταστρέφει τους Έλληνες μικρομεσαίους, για να δημιουργηθούν ανενόχλητα νέα εμπορικά συμφέροντα.
49. Γιατί η ίδια η ελληνική κοινωνία με το 90% των εμπόρων και το 75% των καταναλωτών, δεν ενστερνίζεται ούτε πείθεται με το δήθεν 51% της «υπουργικής έρευνας» υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
50. Γιατί κάποιοι μετά από προσχηματικούς διαλόγους, επιμένουν αντί να σχεδιάζουν με τους κοινωνικούς εταίρους τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική λειτουργία της αγοράς, να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
51. Γιατί εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές τάσσονται όλα τα μέλη της ΕΣΕΕ με τις 14 περιφερειακές ομοσπονδίες του ελληνικού εμπορίου και τους 288 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σχεδόν όλοι οι φορείς της αγοράς.
52. Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελληνική Βουλή θα στηρίξει και θα δικαιώσει του μικρομεσαίους Έλληνες εμπόρους, απορρίπτοντας το άρθρο 6 του Αγορανομικού Κώδικα και θα αποδεχθεί την πρόταση της ΕΣΕΕ για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 6 Κυριακές τον χρόνο.
Γ.Σ.