Αρχειο

Συμβούλιο Ιδρύματος εναντίον πρύτανη

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιστολή που έστειλε το νεοεκλεγμένο Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.) του Πανεπιστημίου της Αθήνας στον πρύτανη του ίδιου Ιδρύματος αποκαλύπτει τη βαθιά διάσταση μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων. Η επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Σ.Ι. κ. Δημήτρη Μπερτσιμά, καθηγητή του MIT, και απευθύνεται στον πρύτανη κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, δημοσιεύεται στην «Καθημερινή».

Στο κείμενο, ο πρόεδρος του Σ.Ι. «καταλογίζει στον πρύτανη ελλιπή ενημέρωση του σώματος για κρίσιμα ζητήματα του ιδρύματος, όπως η διαχείριση της περιουσίας του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπερτσιμάς κατηγορεί τον πρύτανη πως αγνόησε απόφαση της Συγκλήτου όσον αφορά τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην ΑΜΚ της Alpha Bank, αποφασίζοντας, αντίθετα, να προβεί στην πώληση των δικαιωμάτων μετοχών της τράπεζας που κατείχε το Ίδρυμα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου σημειώνει πως, παρά τα αιτήματα του σώματος για πλήρη ενημέρωση αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Πανεπιστημίου, οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν ακόμα παράσχει «καμία ουσιαστική πληροφόρηση για το εν λόγω ζήτημα, τη στιγμή που έχει παρέλθει διάστημα 2,5 μηνών».

(Σ.Σ. Η ουσία της διαφωνίας είναι αν θα περάσουν ή όχι στο Πανεπιστήμιο οι θεσπισμένες αλλαγές του 4009/2011. Υπενθυμίζεται ότι μειοψηφία των πανεπιστημιακής κοινότητας είχε προσπαθήσει –αποτυχημένα– να εμποδίσει την εκλογή των μελών του Σ.Ι. με καταλήψεις κλπ. Στην Αθήνα είχε καταληφθεί ο server του πανεπιστημίου, προκειμένου να μη γίνουν ούτε μέσω inernet οι εκλογές).

Μ.Φ.