- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Twitter είναι «μπελάς». Όλα τα κοινωνικά δίκτυα μηδενός εξαιρεμένου ευθύνονται για τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν από τηλεοράσεως, της οποίας την εγκυρότητα προφανώς εμπιστεύεται. Αιτιολόγησε τη θέση του απέναντι στο Twitter λέγοντας ότι είναι ένα μέσο παραπληροφόρησης. Είπε ότι διαδίδονται ψέματα και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την πηγή πληροφόρησης. Όσο συντηρητική κι αν είναι η θέση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι γεγονός ότι στο Twitter επιλέγει κανείς ό,τι προφίλ επιθυμεί: μπορεί να είσαι ο εαυτός σου, μπορείς να είσαι και η Madonna μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Η είδηση των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ και η δυσανάλογη χρήση βίας από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων συγκίνησε και ευαισθητοποίησε αρκετές διασημότητες της Δύσης. Από τις πρώτες που έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράστασή της στους διαδηλωτές ήταν η Madonna, η οποία μοιράστηκε μια φωτογραφία στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με την εξής λεζάντα: «Σταματήστε τη βία στην Τουρκία! Ξεκινήστε την επανάσταση της Αγάπης! Ανεκτικότητα= Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σεβασμός!»
Ο Αμερικανός ηθοποιός Mark Rufallo ένθερμος οπαδός όλων των ακτιβιστικών κινημάτων Occupy έγραψε στο Twitter απευθυνόμενος στους διαδηλωτές: «Να είστε καλά και δυνατοί! Κάτι συνταρακτικό συμβαίνει στην Τουρκία».
Η φωτογραφία της Βρετανίδας ηθοποιού, Tilda Swinton με το μήνυμα: «Αγαπητοί πολίτες του κόσμου, η αστυνομία επιτίθεται σε πολίτες που απλά διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης» έγινε viral.
Πιο φιλοσοφημένο ήταν το tweet του Βρετανού κωμικού, Russel Brand: «Οι ηγέτες είναι υπηρέτες του λαού και όχι δυνάστες». Ο Αμερικανός παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Judd Apatow ήταν συναισθηματικά φορτισμένος λόγω καταγωγής. «Είμαι μαζί σας. Είναι κατά ένα τέταρτο Τούρκος», έγραψε.
Στο Facebook εκδήλωσε την οργή του ο Roger Waters των Pink Floyd που για να δώσει ακόμα δραματικό τόνο στο μήνυμά του έγραψε με κεφαλαία γράμματα: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΝΕΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ. ΑΓΑΠΗ, ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ».
Πιο πολιτικοποιημένο ήταν το tweet του μουσικού Moby: «Ελπίζω ο Ερντογάν και το κόμμα του AKP να έχουν αντίληψη της κατάστασης. Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα. Δεν κυβερνά η θεοκρατία».
Ο Ισραηλινός Etgar Keret από τους σημαντικότερους συγγραφείς της νέας γενιάς σχολίασε: «παρακολουθώ μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει είναι απογοητευτικό και ελπιδοφόρο μαζί. Χρειάζεται πολύ θάρρος για να κατέβει κανείς στους δρόμους όταν γνωρίζει εξ αρχής ότι έχει να αντιμετωπίσει μια αστυνομία και ένα κράτος βίας. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ασκήσουν κριτική σε ένα καθεστώς που δεν σέβεται τα πιο βασικά δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».
Το πιο δυνατό μήνυμα πρέπει να ήταν του Bruce Willis (φέρεται να έγραψε: «Τα μίντια στην Τουρκία δεν λένε την αλήθεια…Πεθαίνει κόσμος στους δρόμους;») και γι’ αυτό λογοκρίθηκε…