Αρχειο

Η καρδιά μας σε λίγα χρόνια

Συνθετική και με ιστό από αγελάδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσο προχωράει η τεχνολογία και οι εφαρμογές της στην ιατρική, τόσο περισσότερα προσθετικά μέλη και τεχνητά όργανα θα παράγονται και θα τοποθετούνται σε ανθρώπους. Αυτή τη φορά πρόκειται για την «βιοπροσθετική» καρδιά της γαλλική εταιρείας Carmat που πρόσφατα πήρε την έγκριση από τέσσερα καρδιολογικά κέντρα σε Σαουδική Αραβία, Βέλγιο, Πολωνία και Σλοβενία. Η εξέλιξη της τεχνητής καρδιάς έχει γίνει από μηχανολόγους που δημιουργούν πατέντες για την εταιρεία Airbus.

Η τεχνητή καρδιά της Carmat είναι κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά σε συνδυασμό με ιστό από αγελάδα. Τους δύο θαλάμους της καρδιάς χωρίζει μια μεμβράνη. Ένα ειδικό υγρό σπρώχνει την μεμβράνη ωθούμενο από την αντλία της καρδιάς, δίνοντας ώθηση στο αίμα να κυκλοφορήσει. Η μεμβράνη είναι βιολογική και προέρχεται από «σάκο» που περιβάλλει την καρδιά της αγελάδας.

Από τους σχεδιαστές θεωρείται ότι η βιολογική μεμβράνη αποδίδει καλύτερα και γίνεται πιο εύκολα δεκτή από τον οργανισμό του ασθενούς. Ένα από τα πλεονέκτημα της συγκεκριμένης καρδιάς είναι ότι κάνει περιττή την χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων, αφού ένας αισθητήρας μπορεί να ελέγχει την πίεση του αίματος, ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου που την φέρει π.χ. αν κάνει σωματική άσκηση.

Αυτό που περιμένει η εταιρεία είναι η έγκριση και από το γαλλικό κράτος ώστε να ξεκινήσει τις εφαρμογές της τεχνητής καρδιάς πρώτα σε ζώα, ενώ η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι στα καρδιολογικά κέντρα που έχει εγκριθεί η χρήση της, αναζητούν ασθενείς και εκπαιδεύουν τις χειρουργικές ομάδες. Το κόστος της συγκεκριμένης τεχνητής καρδιάς είναι μεγάλο και πιθανόν να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Γ.Τ.