Αρχειο

World Class Bartender of the year 2013

Ο τελικός με τους 12 φιναλίστ

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42138-88967.gif

Μνήμες αξέχαστων καλοκαιριών στην Αθήνα ξύπνησε ο Ελληνικός τελικός του World Class στο Balthazar Club Restaurant. Μνήμες από όμορφες καλοκαιρινές νύχτες στα μοναδικά αθηναϊκά στέκια. Με θέμα το Retro Chic και το lifestyle που επικρατούσε τις δεκαετίες του ’50 και του’60, οι διαγωνιζόμενοι δημιούργησαν κλασσικά cocktails αλλά με μια πιο σύγχρονη οπτική. Αντλώντας έμπνευση από τις πιο glamorous δεκαετίες και έχοντας στη διάθεση τους τα premium brands από το luxury portfolio της Diageo (Blended Scotch ουίσκι - Johnnie Walker Gold Label Reserve, Blue Label & Platinum Label , το ρούμι Zacapa και το τζιν Tanqueray No Ten, τα Classic Malts Cardhu και Talisker, τη βότκα Ketel One, την τεκίλα Don Julio και το λικέρ Grand Marnier Rouge) οι 12 φιναλίστ δυσκόλεψαν πολύ τους κριτές για την ανάδειξη των δύο bartenders που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Τελικό.

n

Η A.V. παρακολούθησε τον τελικό και μίλησε με τους διεθνείς κριτές και έμπειρους bartenders Spike Marchant, Global Brand Ambassador του World Class και Max La Rocca, Western Europe Brand Ambassador του World Class, για το επάγγελμα του bartender και την τέχνη του mixology.

n

Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ταλαντούχος bartender;

Max: Πρέπει να έχει χάρισμα. Να είναι καλός οικοδεσπότης, να μπορεί να δουλέψει σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, να έχει πνεύμα συνεργασίας και να μοιράζεται τις γνώσεις του. Το πιο σημαντικό όμως είναι να είναι ο εαυτός του. Αυθεντικός και μοναδικός. Αυτό άλλωστε είναι που ψάχνουν οι πελάτες και τους κάνει να πηγαίνουν ξανά και ξανά στο bar του.

Spike: Αίσθηση του χιούμορ, αντοχές ταύρου, υπομονή αγίου, ανεπτυγμένη γεύση ενός βραβευμένου chef.

n

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα bartender;

Max: Να μπορεί να έχει ισορροπία στη ζωή του. Το να κάνεις την μέρα νύχτα και να δουλεύεις όρθιος για πολλές ώρες και με πολύ πίεση είναι στοιχεία που πρέπει να τα σκεφτεί σοβαρά ένας bartender. Πρέπει να βρει τους τρόπους να εξισορροπήσει τα αρνητικά του επαγγέλματος εάν θέλει να ζήσει μια υγιή ζωή και να έχει ικανοποιητική καριέρα.

Spike: Συμφωνώ με τον Max. Οι ώρες είναι πολλές και οι περισσότεροι πελάτες δεν γνωρίζουν την σκληρή δουλειά που απαιτεί το επάγγελμα. Όπως πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν και την δημιουργικότητα που έχει.

n

Δημιουργός και πωλητής συγχρόνως. Πόσο δύσκολο είναι;

Spike: Εύκολο, θέλεις να πουλήσεις τα cocktails που δημιουργείς. Άλλωστε αυτά πληρώνουν το μισθό σου.

Max: Οι bartenders δημιουργούν από τα πιστεύω τους. Προσωπικά έχω σταματήσει να πουλάω cocktails εδώ και πολύ καιρό. Τώρα πουλάω στιγμές… οι οποίες ξανά είναι σε συνάρτηση με τις πεποιθήσεις μου. Όλα λοιπόν μπορούν να συνδυαστούν.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;

Spike: Κρυστάλλινα ποτήρια, πάγος, Tanqueray No Ten, Dry Vermouth και καλοί φίλοι.

Max: Να διηγούμαι ιστορίες, έτσι ώστε να δημιουργώ συναισθήματα στους πελάτες μου. Να δημιουργώ μαγεία και να «ακούω» τον πάγο στο σέϊκερ να μου λέει πότε το cocktail είναι έτοιμο.

Θα διηγηθείτε και σε μας κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον από την καριέρα σας;

Max: Μια μοναδική στιγμή ήταν να χτυπάω το σέϊκερ με cosmopolitan στον αέρα από 54 μέτρα ύψος κάνοντας bungee jumping σε γέφυρα της Ν. Ζηλανδίας.

Spike: Αναπολώ τις στιγμές που ήμουν σταρ της Αγγλικής τηλεόρασης τη δεκαετία του 1980.

Το World Class είναι πλέον θεσμός. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Spike: Οι bartenders λατρεύουν το World Class και θέλουν να συμμετέχουν. Για μένα είναι μια «εργασία» αγάπης πέντε χρόνια τώρα. Το έχω δει να αναπτύσεται και να επιτυγχάνει. Είναι τιμή μου που είμαι μέρος του θεσμού.

Max: Είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτής της εξελισσόμενης πλατφόρμας όπου έχει παγκόσμια διάσταση και αναβαθμίζει συνεχώς τον τομέα των bar. Τα cocktails έχουν την τιμητική τους και το World Class είναι ένας τέλειος συνδυασμός εξαιρετικών brands και ταλαντούχων bartenders, όπου με τις δημιουργίες τους δίνουν μοναδικές απολαυστικές εμπειρίες στους πελάτες.

Οι απολαυστικές εμπειρίες όμως δεν είναι μόνο για τους πελάτες. Οι δύο νικητές του Ελληνικού Τελικού ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος από το Apsendi Mystery Box στην Αθήνα και ο Θοδωρής Πύριλλος από το A for Athens θα ταξιδέψουν στην Μαδρίτη όπου στις 28 Μαΐου θα διεξαχθεί ο Ευρωπαϊκός Τελικός που θα αναδείξει τον «Έλληνα πρωταθλητή για το 2013» και θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς την διάκριση και την καταξίωση στον τομέα του bartending και του mixology, στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class 2013.

n

Και όταν λέμε ταξίδι το εννοούμε κυριολεκτικά, αφού ο Παγκόσμιος Τελικός του World Class 2013 θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Πάνω από 600 προσκεκλημένοι αποτελούμενοι από φιναλίστ, κριτές, celebrities και media θα πάρουν μέρος σε μια πολυτελή κρουαζιέρα στις 4-9 Ιουλίου. Ξεκινώντας από τη Γαλλική Ριβιέρα στη Νίκαια και τις Κάννες, θα κάνει στάση στο St. Tropez και στην Ίμπιζα και θα καταλήξει στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, τη Βαρκελώνη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες δοκιμασίες του διαγωνισμού που θα οδηγήσουν, έπειτα από απόφαση της κριτικής επιτροπής, στον κορυφαίο World Class Bartender of the Year 2013.

Info: Η «μάχη» για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender συνεχίζεται. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της μέσα από την σελίδα του World Class Greece στο facebook

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ