Αρχειο

Οι καρδιοπαθείς πεθαίνουν τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον Ιανουάριο, τις Παρασκευές και τα βράδια παρατηρούνται οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα όπως δείχνει αμερικανική έρευνα που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε ανάλυση στατιστικών στοιχείων από σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς σε διάστημα 14 ετών. Επικεφαλής της ανάλυσης είναι ο δρ Ντέιβιντ Κάο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κολοράντο, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιολογικά περιστατικά, αυξάνονται, η διάρκεια παραμονής και η θνησιμότητα των ασθενών εμφανίζουν πτωτικές τάσεις λόγω των βελτιώσεων στις θεραπευτικές τεχνικές.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότερες εισαγωγές καρδιοπαθών γίνονται τον Φεβρουάριο αλλά οι περισσότεροι θάνατοι τον Ιανουάριο. Όσοι ασθενείς κάνουν εισαγωγή το πρωί μεταξύ 6:00 - 12:00 έχουν μεγαλύτερη συνήθως θνησιμότητα και μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για όσους φτάνουν στο νοσοκομείο ετά το απόγευμά και τη νύχτα μεταξύ 18:00-24:00.

Επιπλέον, οι καρδιοπαθείς φαίνεται να πεθαίνουν τις Παρασκευές και λιγότερο τις Δευτέρες. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης των νοσοκομείων με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό λίγο πριν τα Σαββατοκύριακα και τις νύχτες.

Α.Ν.