Αρχειο

Αντικουνουπικός αγώνας άγονος

Καθυστέρησαν ανεπανόρθωτα οι ψεκασμοί λόγω έλλειψης χρημάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41990-88764.jpg

Άνισος προβλέπεται φέτος το καλοκαίρι ο αγώνας των υπηρεσιών των περιφερειών και των δήμων της χώρας ενάντια στη μαζική επέλαση των κουνουπιών καθώς υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες ψεκασμών, οι οποίες όπως δημοσιεύει το «Έθνος» και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, ώστε να εξοντωθούν οι προνύμφες. Για τους δήμους, η έλλειψη κονδυλίων και για τις περιφέρειες η γραφειοκρατία που εμπόδισε την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνισμών που θα αναδείκνυαν τον μειοδότη που θα αναλάμβανε το έργο των μυοκτονιών και ψεκασμών, ήταν οι βασικότερες αιτίες καθυστέρησης. 

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας είναι η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και ο Έβρος. Επίσης ο Ορχομενός, η Θήβα, η Χαλκίδα, ο Μαραθώνας, ο Σαρωνικός, το Μαρκόπουλο, η Αγιά Λάρισας και οι δήμοι Αβδήρων Ξάνθης, Ευρώτα Λακωνίας και Σοφάδων Καρδίτσας ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί με 700.000 ευρώ από δικούς της πόρους ψεκασμούς σε δάση και ρέματα που είναι της αρμοδιότητάς της, ενώ οι περισσότεροι δήμοι από πλευρά τους αρκούνται σε μικρότερης κλίμακας ψεκασμούς όπως σε φρεάτια, μικρά ρέματα και πάρκα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει έως τώρα ξεκινήσει ψεκασμούς σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, Αρτέμιδα, Ωρωπό, Αυλώνα, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Γέρακα, Παλλήνη, ενώ αναμένονται και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Στις όχθες του Κηφισού, στο Αττικό Άλσος και στο Πεδίον του Άρεως, που ανήκουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, οι ψεκασμοί δεν έχουν αρχίσει.

Επίσης στην Αττική, μεταξύ των εκτάσεων που δεν έχουν και πρέπει να ψεκαστούν είναι το Ρέμα Πικροδάφνης, το Ρέμα Ποδονίφτη, το Ρέμα Γιαμπούρλα, η Πλατεία Πρωτομαγιάς και ο Λόφος Φινοπούλου.

Γ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ