Αρχειο

Προς ενεργοποίηση το πρόγραμμα απασχόλησης 400 χιλιάδων ανέργων

Εντολή του αρμόδιου επιτρόπου Λάζλο Άντορ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41929-88675.jpg

Η ρητή εντολή του επιτρόπου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Λάζλο Άντορ, προς τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αρθούν τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια για την υλοποίηση του προγράμματος απασχόλησης 400 χιλιάδων ανέργων, μελών οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, ανοίγει το δρόμο της ενεργοποίησης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα είχε λάβει και την έγκριση της τρόικας αλλά είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μη συμβατό με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με βασικό επιχείρημα πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντίκειται στους κανονισμούς για τη χρήση των πόρων του, που δεν χρηματοδοτούν «κοινωφελείς δράσεις».

Η αντίρρηση αυτή είχε διατυπωθεί από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης, Κόος Ρισέλ, στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Βρούτση, στις 22 Μαΐου. Η επιτροπή με χθεσινή της επιστολή της επιβεβαιώνει επί της ουσίας την εμπλοκή που υπάρχει, σημειώνοντας ότι «μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάτι που απαιτεί ωστόσο την αναθεώρηση των προγραμμάτων, δυνατότητα που είναι περιορισμένη, με δεδομένο ότι το ΕΣΠΑ διανύει ουσιαστικά την τελευταία χρονιά της προγραμματικής περιόδου».

Το θέμα φαίνεται ότι οδεύει προς λύση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να εμφανίζεται βέβαιος για την εφαρμογή του προγράμματος δηλώνοντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή πως «είναι στις προθέσεις μας να το κάνουμε πράξη. Ασχέτως για το τι λέει η Κομισιόν, στο τέλος θα γίνει αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση».

Η εντολή του Λάζλο Άντορ ερμηνεύεται ως απάντηση στην επιστολή της ελληνίδας επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, έπειτα από όσα γράφτηκαν στον Τύπο εμπλοκή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας από τη γραφειοκρατία των κοινοτικών διευθύνσεων. «Είμαι βέβαιη ότι η Κομισιόν θα επιταχύνει τις διαδικασίες και εγώ θα εξακολουθήσω να κάνω ό,τι μπορώ για να υπάρξει ταχεία υλοποίηση του προγράμματος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε στον Τύπο η επίτροπος.

Δ.Α.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ