Αρχειο

Από Βίλα Αμαλία, στέγη του 2ου Λυκείου Αθηνών

Αλλάζει εκ νέου χρήση το διατηρητέο της Χέυδεν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ έδωσε το πράσινο φως για την εκ νέου μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών σε σχολείο σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΚ, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο, Διαύγεια. Ρεπορτάζ της εφημερίδας, «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει ότι «ο ΟΣΚ ανέθεσε σε αρχιτέκτονα στις 8 Μαΐου τις εργασίες που απαιτούνται (συλλογή στοιχείων για τη σύνταξη τοπογραφικού και διαγράμματος κάλυψης, αλλαγές και διορθώσεις στα σχέδια, ενέργειες για τις εγκρίσεις που χρειάζονται από άλλους φορείς) για την έκδοση οικοδομικής άδειας στο κτιριακό συγκρότημα». Η Βίλα Αμαλία θα στεγάσει το 2ο Λύκειο Αθηνών με την αμοιβή της εργασίας να εκτιμάται στα 15.990 ευρώ και με προθεσμία παράδοσής της σε 60 ημέρες.

n

Σημειώνεται ότι από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου το εν λόγω κτίριο Χέυδεν και Αχαρνών παραμένει σφραγισμένο έπειτα από πολυετή κατάληψη. Στις 20 Δεκεμβρίου δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν μπει στο κτίριο έπειτα από καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών. Τελικά βρέθηκαν εκατοντάδες άδεια μπουκάλια μπίρας, δοχείο με εύφλεκτο υγρό, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ έγιναν και προσαγωγές.

Η Βίλα Αμαλία κάποτε στέγαζε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών από το οποίο είχαν αποφοιτήσει σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο σκηνοθέτης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς κ.ά. Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Το 1975, αφού είχε γίνει η μεταστέγαση του σχολείου, η Βίλα απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και περιήλθε στην κυριότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Λ.Χ.