Αρχειο

Κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41796-88452.jpg

Την κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια έκθεσή της (για το 2012). Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίστηκαν τα βασανιστήρια και η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, ότι μετανάστες και αιτούντες άσυλο αντιμετώπισαν εμπόδια στην υποβολή των αιτήσεών τους, ενώ γίνεται αναφορά και στη Χρυσή Αυγή. Επίσης, αναφέρει ότι υπήρξε κλιμάκωση της ομοφοβικής βίας καθώς και ότι παιδιά Ρομά αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση. Ακολουθεί η έκθεση της ΔΑ.

Γενικές πληροφορίες

Η οικονομία βρισκόταν σε κρίση και η ανεργία έφτασε το 26.8

% τον Οκτώβριο. Ψηφίστηκαν από τη Βουλή περαιτέρω μέτρα λιτότητας τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο, εν μέσω διαμαρτυριών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η νομοθεσία λιτότητας που σχετίζεται με τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα παραβίαζε διάφορες διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Η Χρυσή Αυγή, ακροδεξιό κόμμα με επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική, κέρδισε 18 έδρες στις

κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Υπερβολική χρήση βίας

Συνεχίστηκαν ισχυρισμοί για υπερβολική χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Τον Απρίλιο αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτογράφοι δέχθηκαν επίθεση από ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στην Αθήνα στη μνήμη ενός 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, ο οποίος αυτοκτόνησε. Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος υπέστη σοβαρό κρανιακό κάταγμα, όταν αστυνομικός των ΜΑΤ τον χτύπησε με γκλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Κανένα άτομο δεν συνελήφθη, ούτε κατηγορήθηκε για την επίθεση.

Στις 5 Αυγούστου ΜΑΤ έκαναν υπερβολική χρήση χημικών ερεθιστικών ουσιών και σύμφωνα με αναφορές έριξαν λαστιχένιες σφαίρες και άλλες βολίδες πρόσκρουσης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που εναντιώνονταν στις επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης

Συνεχίστηκαν οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης εναντίον ατόμων, μεταξύ άλλων, μελών ευπαθών ομάδων, όπως μετανάστες και αιτούντες άσυλο που κρατούνταν σε κέντρα κράτησης. Συνεχίστηκαν τα συστημικά προβλήματα που οδηγούν στην ατιμωρησία, όπως η συχνή αποτυχία των αρχών να διεξάγουν άμεσες, πλήρεις και αμερόληπτες έρευνες και να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην αποτελεσματική αποκατάσταση. Τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο βιασμός με γκλομπ ενός παράτυπου μετανάστη από ακτοφύλακα τον Μάιο του 2011 ισοδυναμούσε με βασανιστήριο (Ζοντούλ κατά Ελλάδας). Τον Αύγουστο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και διακρίσεις από την αστυνομία ενός έλληνα Ρομά το 1999 (Κατσαρής κατά Ελλάδας).

Τον Μάρτιο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στην Αθήνα αθώωσε δυο αστυνομικούς που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικής βλάβης σύμφωνα με τη διάταξη κατά των βασανιστηρίων του Ποινικού Κώδικα εναντίον δύο προσφύγων στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2004. Οι αστυνομικοί είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό.

Τον Οκτώβριο ήρθαν στο φως σοβαροί ισχυρισμοί για βασανιστήρια 15 αντι-φασιστών διαδηλωτών από αστυνομικούς στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στις 30 Σεπτεμβρίου. Υποστηρικτές των διαδηλωτών, που συνελήφθησαν την 1η Οκτωβρίου, κατήγγειλαν, επίσης, ότι και οι ίδιοι υποβλήθηκαν σε μεταχείριση ισοδύναμη με βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Οι αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, αλλά ένας ανακριτής ζήτησε από τον Εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη στους αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών.

Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες

Παρά τις βελτιώσεις που αναφέρθηκαν στο επίπεδο προσφυγής της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, η Ελλάδα είχε σημειώσει μικρή πρόοδο στη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος. Στο τέλος της χρονιάς η νέα Αρχή Ασύλου δεν είχε ξεκινήσει ακόμα να επεξεργάζεται τις αιτήσεις για άσυλο λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο στην προσπάθειά τους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους συνεχίστηκαν. Για παράδειγμα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Αθήνα, καταχωρούνταν από τις αρχές μόνο περίπου 20 αιτήσεις την εβδομάδα. Άτομα τα οποία προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου ανέφεραν ότι είχαν απωθηθεί πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές.

Τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε φράκτης 10,5 χλμ κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου. Συνεχίστηκαν οι ανησυχίες ότι ο φράκτης θα εμπόδιζε την ασφαλή είσοδο στα άτομα που αναζητούν διεθνή προστασία, και θα τα ανάγκαζε να επιχειρήσουν να ακολουθήσουν επικίνδυνα περάσματα.

Αιτούντες άσυλο και παράτυποι μετανάστες, περιλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών, συνέχισαν να κρατούνται συστηματικά επί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τον Απρίλιο θεσπίστηκε νέα νομοθετική

διάταξη που επέτρεπε την κράτηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο για λόγους όπως η υποψία ότι μεταφέρουν μολυσματικές ασθενείς όπως ο ΗΙV. Η καταστολή των μεταναστών από την αστυνομία, που ξεκίνησε τον Αύγουστο, ήγειρε ανησυχίες σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος ατόμων λόγω της υποτιθέμενης εθνικότητάς τους, και σχετικά με την ενδεχόμενη πυροδότηση της ξενοφοβίας.

Τον Οκτώβριο η τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου επέτρεπε στην αστυνομία να επεκτείνει τη μέγιστη τρίμηνη ή εξάμηνη περίοδο κράτησης ενός αιτούντα άσυλο σε επιπλέον 12 μήνες. Συνεχίστηκαν οι υποτυπώδεις συνθήκες σε διάφορα κέντρα κράτησης μεταναστών και σε αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνταν αιτούντες άσυλο και παράτυποι μετανάστες. Οι συνθήκες στην εγκατάσταση κράτησης του Ελληνικού στην Αθήνα ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος του χρόνου πολλοί αιτούντες άσυλο και παράτυποι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών σύρων υπηκόων που διέφυγαν από τις συγκρούσεις εκεί, αναφέρθηκε ότι κρατούνταν σε πολύ κακές συνθήκες σε αστυνομικά τμήματα ή είχαν εγκαταλειφθεί χωρίς στέγη.

Διακρίσεις - Εγκλήματα μίσους

Ο αριθμός των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα κλιμακώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τον Οκτώβριο το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα μισά εκ των 87 καταγεγραμμένων περιστατικών ήταν συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες οι οποίες είχαν ενεργήσει οργανωμένα και προσχεδιασμένα. Τον Δεκέμβριο υπεγράφη προεδρικό διάταγμα το οποίο προέβλεπε ότι ειδικές μονάδες της αστυνομίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα διερευνούσαν τα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ήταν ελλιπής, καθώς δεν προστάτευε τα θύματα χωρίς χαρτιά από τη σύλληψη και την απέλαση κατά τη διάρκεια των ποινικών διαδικασιών.

Τον Αύγουστο καταγράφηκε σειρά βίαιων επιθέσεων εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο και άτυπων χώρων λατρείας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στις 13 Αυγούστου ένας ιρακινός υπήκοος μαχαιρώθηκε θανάσιμα σε επίθεση. Διατάχθηκε ποινική έρευνα, αλλά δεν αναγνωρίστηκε κανένας δράστης. Στις 24 Σεπτεμβρίου αθηναϊκό δικαστήριο ανέβαλε την δίκη για έβδομη φορά τριών ελλήνων υπηκόων, περιλαμβανομένης μιας υποψήφιας βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Είχαν κατηγορηθεί για τον ξυλοδαρμό τριών αφγανών αιτούντων άσυλο και το μαχαίρωμα ενός από αυτούς το 2011. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα περιστατικά ρατσιστικής βίας που παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Τον Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία δυο βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με δυο επιθέσεις σε πάγκους λαϊκών αγορών που ανήκαν σε μετανάστες στις πόλεις της Ραφήνας και του Μεσολογγίου στις 9 Σεπτεμβρίου. Τον Νοέμβριο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά των βουλευτών οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με το περιστατικό που διαδραματίστηκε στο Μεσολόγγι.

Στις 3 Νοεμβρίου, έγιναν επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο, αλλά και εναντίον των καταστημάτων και των σπιτιών τους στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, σύμφωνα με αναφορές, από εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες.

Άτομα με ΗΙV

Τον Μάιο οι αρχές συνέλαβαν και σύμφωνα με αναφορές εξέτασαν δια της βίας για τον ιό HIV παραπάνω από 100 φερόμενες ως ιερόδουλες. Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν για το στιγματισμό των 29 εκ των συλλειφθεισών έπειτα από τη δημοσίευση των προσωπικών τους στοιχείων και των φωτογραφιών τους από την αστυνομία και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος τους για τη σκόπιμη πρόκληση σωματικών βλαβών. Στο τέλος της χρονιάς 12 συλληφθείσες βρίσκονταν ακόμα στη φυλακή, εν αναμονή δίκης.

Ρομά

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, συνεχίστηκε ο διαχωρισμός ή ο αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση, ενώ οικογένειες Ρομά εκδιώχθηκαν ή απειλήθηκαν με έξωση από τους καταυλισμούς τους χωρίς να τους παρασχεθεί εναλλακτική και επαρκής στέγαση.

Τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η αποτυχία των ελληνικών αρχών να ενσωματώσουν τα παιδιά Ρομά στον Ασπρόπυργο στην εκπαίδευση ισοδυναμεί με διάκριση (Σαμπάνης και άλλοι κατά Ελλάδας). Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά που διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον Ασπρόπυργο.

Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλικά και διαφυλικά άτομα

Τον Νοέμβριο οι ακτιβιστές ΛΟΑΤ ανέφεραν ότι είχαν κλιμακωθεί στην Αθήνα τα περιστατικά ομοφοβικής βίας. Τα θύματα ανέφεραν ότι οι δράστες που τους επιτέθηκαν ήταν μέλη εξτρεμιστικών ακροδεξιών ομάδων, περιλαμβανομένων, σύμφωνα με αναφορές, και μελών της Χρυσής Αυγής.

Αντιρρησίες Συνείδησης

Συνεχίστηκαν οι επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης.

Τον Φεβρουάριο το Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον 49χρονο Αβραάμ Πουλιάση, έναν από τους πρώτους αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα, σε εξάμηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή. Ο Αβραάμ Πουλιάσης δεν ήταν πλέον υπόχρεος στράτευσης, εφόσον είχε συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του.

Συνθήκες στις φυλακές

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε τρεις περιπτώσεις, λόγω των ακατάλληλων συνθηκών κράτησης στις φυλακές των Ιωαννίνων, του Κορυδαλλού και του κέντρου κράτησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Ελευθερία της έκφρασης

Η ελευθερία της έκφρασης απειλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Τον Νοέμβριο, ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος και εκδότης περιοδικού, δικάστηκε στην Αθήνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφού δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων οι οποίοι φέρονται να είχαν προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και κάλεσε να διεξαχθούν έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή. Αθωώθηκε έπειτα από την ακρόαση η οποία διήρκεσε μία ημέρα. Το γραφείο του Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών άσκησε έφεση, και ο Κώστας Βαξεβάνης παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Τ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ