Αρχειο

Απαγχονισμός δύο Ιρανών για κατασκοπεία

 Είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ και Ισραήλ

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη απαγχονίσθηκαν δύο Ιρανοί, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ο Μοχαμάντ Χεϊνταρί είχε κριθεί ένοχος ότι "έδωσε έναντι χρημάτων στην (ισραηλινή) Μοσάντ πληροφορίες για την ασφάλεια και τα μυστικά της χώρας", εξηγεί η εισαγγελία της Τεχεράνης στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο άλλος καταδικασθείς, ο Κουρός Αχμαντί, "έδωσε πληροφορίες στην (αμερικανική) CIA", προσθέτει η εισαγγελία, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει επίσης, το πότε συνελήφθησαν οι δύο άνδρες, ούτε το πότε έγινε η δίκη.

Οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακοινώνουν τακτικά τη σύλληψη προσώπων κατηγορούμενων για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Το 2011 η Ιρανική υπηρεσία πληροφοριών είχε ανακοινώσει ότι συνέλαβε ένα δίκτυο κατασκόπων της Μοσάντ οι οποίοι είχαν σχέση με τη δολοφονία πολλών ιρανών κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων το 2010, και ότι οι κατάσκοποι είχαν αποκαλύψει πληροφορίες για σχέδιο συνωμοσίας εναντίον του Ιράν.

Ένας ιρανοαμερικανός πρώην πεζοναύτης, ο Αμίρ Μιρζάι Χεκματί, βρίσκεται στη φυλακή στο Ιράν από τον Αύγουστο του 2012 με κατηγορίες για κατασκοπεία, έχει και αυτός καταδικαστεί σε θάνατο.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες για κατασκοπεία "παντελώς ψευδείς".