Αρχειο

«Τα θηρία του σεξ»

Φιλοξενούνται στο Μουσείο Επιστημών του Παρισιού

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41088-87254.jpg

Κάποια από τα ζώα «φλερτάρουν», αρσενικά προσπαθούν να κερδίσουν το ταίρι τους, θηλυκά τρώνε το αρσενικό μετά το σεξ. Κάποια είναι «τρανσέξουαλ» και άλλα ζηλεύουν αρκετά ώστε να σφραγίσουν μετά το σεξ τα γεννητικά όργανα του θηλυκού. Ο «θαυμαστός κόσμος της φύσης» ή, πιο εύστοχα, η θαυμαστή διαδικασία του σεξ στο ζωικό βασίλειο ζωντανεύει στην έκθεση «Τα θηρία του σεξ - Η αποπλάνηση στον κόσμο των ζώων» στο Μουσείο Επιστημών του Παρισιού. Για άλλη μια φορά η φύση εντυπωσιάζει με τη μεγάλη ποικιλία των ειδών αναπαραγωγής στα ζώα, αλλά και με τους τρόπους που τα ζώα αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική πράξη και το ζευγάρωμα.

n

Συγκεκριμένα, μέσα από βίντεο και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και χρησιμοποιώντας το χιούμορ, η έκθεση παρουσιάζει διαφορετικούς τρόπους ζευγαρώματος και διαδικασίες αναπαραγωγής που εκπλήσσσουν. Στα ζώα, στα οποία η σεξουαλική επαφή δεν έχει κανένα ίχνος συναισθήματος και η πολυγαμία είναι φυσική, η κτητικότητα κάποιες φορές είναι εμφανής, όπως στο σκατζόχοιρο. Η επίδοση τους αρσενικού και το μέγεθος του γεννητικού του οργάνου απασχολεί τα θηλυκά χελιδόνια, παγώνια και τις κότες. Υπάρχουν και είδη όπου τα αρσενικά φροντίζουν το ταίρι τους και προσπαθούν να του δώσουν ασφάλεια για να το κατακτήσουν, όπως οι πιγκουίνοι.

Φυσικά υπάρχουν και οι επιθετικοί του ζωικού βασιλείου στο σεξ, όπως οι θηλυκές ύαινες οι οποίες εγκαταλείπουν το αρσενικό μετά το σεξ. Συνήθως στις ύαινες τα θηλυκά είναι το κυρίαρχο και επιθετικότερο φύλο. Είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν υψηλές συγκεντρώσεις της αρσενικής ορμόνης ανδροστενεδιόνης, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η κλειτορίδα στα θηλυκά άτομα είναι μια επιμυκησμένη δομή που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το πέος των αρσενικών. Τα θηλυκά ουρούν, ζευγαρώνουν και γεννούν μέσω αυτού του οργάνου. Τα, δε, θηλυκά αλογάκια της Παναγίας τρώνε τα αρσενικά μετά το σεξ. Οι ρομαντικοί, από την άλλη, όπως οι μύγες και οι βάτραχοι, προσπαθούν να κερδίσουν το ταίρι τους χορεύοντας ή τραγουδώντας, δημιουργώντας ένα όμορφο παιχνίδι ζευγαρώματος. Ίσως τελικά οι άνθρωποι δεν διαφέρουν και τόσο από τα ζώα, τουλάχιστον όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή.

Κάποια από τα βίντεο που προβάλλονται είναι της ηθοποιού Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου.

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Palais de la Découverte

Λεωφόρος Franklin D. Roosevelt, Παρίσι, Γαλλία

Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 9:30 π.μ. - 6:00 μ.μ. και Κυριακή: 10:00 π.μ. - 7:00 μ.μ.

Είσοδος: 8

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ