Αρχειο

Guardian: προσπάθειες υπονόμευσης της απαγόρευσης νεονικοτινοειδών

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την προσωρινή απαγόρευση των ευρέως χρησιμοποιούμενων παρασιτοκτόνων, γνωστών ως νεονικοτινοειδή, που συνδέονται με την ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των μελισσών επιχειρεί να «υπονομεύσει» η Γερμανία όπως αποκαλύπτει έγγραφο που φέρνει στο φως η εφημερίδα Guardian. 

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των συγκεκριμένων παρασιτοκτόνων ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα 15 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που παρασκευάζει αυτά τα παρασιτοκτόνα είναι η γερμανική Bayer, μαζί με την Ελβετική Syngenta. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η Γερμανία κατέθεσε την ίδια κιόλας εβδομάδα μετά την ψηφοφορία, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, ένα νέο κείμενο απαγόρευσης, με μια παράγραφο που προβλέπει ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια να απέχουν από την απόσυρση (των νεονικοτινοειδών), εφόσον υπάρξουν ενδείξεις με βάση την επιστημονική γνώση και τεχνολογία ότι ο κίνδυνος έκθεσης των μελισσών και άλλων επικονιαστών σε αυτές τις ουσίες είναι αμελητέος».

Ένα τέτοιο «παραθυράκι» λοιπόν, σημειώνει πηγή της εφημερίδας, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Κομισιόν, θα επέτρεπε σε κάποια κράτη-μέλη να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα παρασιτοκτόνα με επιχείρημα «έρευνες» που χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη βιομηχανία.

Γ.Σ.