Αρχειο

Guardian: προσπάθειες υπονόμευσης της απαγόρευσης νεονικοτινοειδών

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40958-86983.jpg

Την προσωρινή απαγόρευση των ευρέως χρησιμοποιούμενων παρασιτοκτόνων, γνωστών ως νεονικοτινοειδή, που συνδέονται με την ανησυχητική μείωση των πληθυσμών των μελισσών επιχειρεί να «υπονομεύσει» η Γερμανία όπως αποκαλύπτει έγγραφο που φέρνει στο φως η εφημερίδα Guardian. 

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των συγκεκριμένων παρασιτοκτόνων ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα 15 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που παρασκευάζει αυτά τα παρασιτοκτόνα είναι η γερμανική Bayer, μαζί με την Ελβετική Syngenta. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η Γερμανία κατέθεσε την ίδια κιόλας εβδομάδα μετά την ψηφοφορία, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, ένα νέο κείμενο απαγόρευσης, με μια παράγραφο που προβλέπει ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια να απέχουν από την απόσυρση (των νεονικοτινοειδών), εφόσον υπάρξουν ενδείξεις με βάση την επιστημονική γνώση και τεχνολογία ότι ο κίνδυνος έκθεσης των μελισσών και άλλων επικονιαστών σε αυτές τις ουσίες είναι αμελητέος».

Ένα τέτοιο «παραθυράκι» λοιπόν, σημειώνει πηγή της εφημερίδας, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Κομισιόν, θα επέτρεπε σε κάποια κράτη-μέλη να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα παρασιτοκτόνα με επιχείρημα «έρευνες» που χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη βιομηχανία.

Γ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ