Αρχειο

Βρέθηκαν τα χρήματα για τη δημοπράτηση του τεμένους

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40935-86960.jpg

Στην άρση και του τελευταίου εμποδίου για τη δημιουργία του Τεμένους των Αθηνών φαίνεται να προχωρά η κυβέρνηση, καθώς αποδεσμεύονται ύστερα από καθυστέρηση άνω του ενός έτους οι απαραίτητοι πόροι για τη δημοπράτησή του.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η μεταφορά των πιστώσεων, ύψους 946.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υποδομών & Ανάπτυξης, προκειμένου το τελευταίο να δημοπρατήσει το έργο, θα γίνει τμηματικά σε δύο δόσεις.

Η πρώτη δόση, ύψους 500.000 ευρώ, θα μεταφερθεί στο β' τρίμηνο του 2013, ενώ η δεύτερη, ύψους 446.000 ευρώ, θα δοθεί στο γ' τρίμηνο του 2013, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η μεταφορά των ποσών θα γίνει μετά την έγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για μία νέα εξέλιξη, αφού έως πρότινος το υπουργείο Παιδείας αδυνατούσε να εξασφαλίσει τους πόρους. Τελικά τα χρήματα βρέθηκαν.

Παράλληλα, τα δύο υπουργεία τελούν εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή κατά της δημιουργίας του τζαμιού που έχουν καταθέσει ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός σύλλογος «Αθηνά», ένας πανεπιστημιακός, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πέντε κάτοικοι της περιοχής του Βοτανικού. Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο «Βήμα» θέλουν το ΣτΕ να λαμβάνει απόφαση στις προσεχείς εβδομάδες. Αν το ανώτατο δικαστήριο δώσει το «πράσινο φως», τότε δεν θα απομείνει κανένα απολύτως εμπόδιο για τη δημιουργία του τεμένους, παρατηρούν κύκλοι κοντά στην υπόθεση.

Η κατασκευή του -θεωρούμενου ως προσωρινού- τεμένους, χωρητικότητας 350 ατόμων, θα είναι λιτή και συμβατή με το βιομηχανικό περιβάλλον του Βοτανικού, αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή του Γραφείου Μελετών Αλέξανδρου Τομπάζη. Το ήδη υπάρχον κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού που θα χρησιμοποιηθεί -ένα παλαιό και βιομηχανικού τύπου υπόστεγο- έχει επιφάνεια 1.017 τετραγωνικών μέτρων και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Επίσης έχει προβλεφθεί και κάποια κατακόρυφη σύνθεση σε ανάμνηση του παραδοσιακού μιναρέ.

Δ.Κ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ