Αρχειο

Πολιτική επιστράτευση των καθηγητών

Από Δευτέρα τα φύλλα πορείας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Από Δευτέρα θα αρχίσουν να επιδίδονται τα φύλλα πορείας, ενώ εκτός ΝΔ τίθεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

«Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς» δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση της ΟΛΜΕ, που πάρθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με 9 ψήφους υπέρ και 2 κατά, είναι 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου και πενθήμερη από τις 20 Μαΐου. Την τελική απόφαση επρόκειτο να λάβουν οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου.

ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι δύο πρόσθετες ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η πλήρης διάλυση των δημόσιων σχολείων. Οι τραγικές ελλείψεις τους σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και οι σχεδιαζόμενες απολύσεις πάνω από 10.000 εκπαιδευτικών, συνιστούν το μνημονιακό καμβά της πλήρους υποβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία». Προσθέτει πως «η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά, αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

ΑΝΕΛ

«Με την επιμονή της και την αδιαλλαξία της, η τρικομματική κυβέρνηση επιβάλλει δικτατορικά το «Διαίρει και Βασίλευε» στην κοινωνία, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της. Δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, εμφανίζοντας κακούς και αντι-παιδαγωγούς τους εκπαιδευτικούς που μοχθούν καθημερινά για αυτά τα παιδιά, αλλά διεκδικούν παράλληλα και την αξιοπρέπειά τους ως λειτουργοί της μέσης εκπαίδευσης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΑΝΕΛ.

ΠΑΣΟΚ

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει την απόφαση των καθηγητών το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει, σημειώνοντας: «Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα».

ΔΗΜΑΡ

«Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, η οποία επίσης καλεί την ηγεσία της ΟΛΜΕ «να επανεξετάσει τη στάση της».

ΤΣ