Αρχειο

Στείλε το όνομα σου και ένα χαϊκού ποίημα στον πλανήτη Άρη

Η επόμενη αποστολή της NASA θα τα μεταφέρει σε DVD

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40508-86204.jpg

Μεγαλόπνοο ουμανιστικό εγχείρημα σχεδιάζει η NASA σε παραλληλία με την επόμενη αποστολή της στο διάστημα, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, το ερευνητικό σκάφος που θα ταξιδέψει στον Άρη με στόχο τη μελέτη της ατμοσφαιρικής εξέλιξης του Κόκκινου Πλανήτη, θα μεταφέρει στις αποσκευές του και ένα DVD, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των συμμετεχόντων, καθώς και τα ποιήματα που θα υποβάλλουν στην ειδική ιστοσελίδα της αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος.

Η αποστολή ονομάζεται MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) και πρωταρχικός της στόχος θα είναι η ανεύρεση στοιχείων που συνθέτουν την ατμοσφαιρική ιστορία και τη γεωλογική εξέλιξη του Άρη, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί εκ νέου η ενδεχόμενη ύπαρξη νερού, ίσως και ζωής, στην επιφάνεια του πλανήτη.

n

Ενόσω οργανώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού, η NASA αποφάσισε να δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα στην οποία μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να καταχωρίσει το όνομά του. Όλα τα ονόματα θα εισαχθούν σε ένα αρχείο το οποίο θα αποθηκευτεί σε DVD που θα τοποθετηθεί μέσα στο ερευνητικό σκάφος. Επίσης, όποιος θέλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, μπορεί να γράψει ένα μικρό ποίημα, υπό τη μορφή χαϊκού, της ιαπωνικής φόρμας στιχοπλοκής που αναγνωρίζεται ως η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. (Δείτε τι είναι και πώς φτιάχνεται ένα χαϊκού εδώ)

Η ιστοσελίδα θα δέχεται ονόματα και χαϊκού μέχρι την 1η Ιουλίου. Όλα τα ονόματα θα τοποθετηθούν στο DVD αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο και με τα χαϊκού, καθώς θα τεθούν στην κρίση του κοινού μέσω online ψηφοφορίας που ξεκινά στις 15 Ιουλίου προκειμένου να επιλεγούν τα τρία καλύτερα. Όσοι αποφασίσουν να στείλουν το όνομα τους στον Άρη θα λάβουν και ένα πιστοποιητικό της συμμετοχής τους στην αποστολή. Beam yourself up!

Info:

To website της NASA για το πρότζεκτ και η φόρμα συμμετοχής:

Η σελίδα της διαστημικής αποστολής στο Facebook:

Δ.Κ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ