Αρχειο

Economist: Αποδίδουν τα μέτρα στην Ελλάδα

Άρθρο με τίτλο: «Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40452-86141.jpg

Στο άρθρο με τίτλο «Ελληνική οικονομία:Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει» το περιοδικό Economist βλέπει πιο αισιόδοξα την κατάσταση στην Ελλάδα και αναφέρει ότι το κλίμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το 2011 που όλοι περίμεναν έξοδο από το ευρώ. Επίσης τονίζει ότι οι διαδηλώσεις για τη φετινή Πρωτομαγιά, δεν είχαν τόσο μεγάλη συμμετοχή όπως εκείνες του παρελθόντος. Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από το άρθρο;

  • Μια ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί αργά η γρήγορα: το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί 20% από το 2007. Όμως οι δοκιμασίες δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου ότι η ύφεση θα φτάσει το 4,4% το 2013, λόγω και των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο τα μέτρα αποδίδουν, όπως η μείωση του ελλείμματος και η αναμενόμενη εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος.
  • Σημαντικό ρόλο για επιστροφή στην ανάπτυξη παίζουν οι τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίησή τους βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Οι πολίτες-καταναλωτές δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης: η ανεργία έχει φτάσει το 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα ο κατώτατος μισθός.
  • Πολλές είναι οι ελπίδες από τις ξένες επενδύσεις, ωστόσο, το περιβάλλον είναι ακόμα εχθρικό και η γραφειοκρατία δημιουργεί εμπόδια. Κάποια ξεπερνιούνται, όμως πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά.
  • Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Παρά τις έρευνες που δείχνουν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες.

Γ.Τ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ