Αρχειο

Υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 οι πωλήσεις tablets

Σημαντική άνοδος στις φθηνές συσκευές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών - tablets αυξήθηκαν κατά 142,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών IDC. Πλέον, περίπου δύο tablets πουλιούνται διεθνώς για κάθε τρεις προσωπικούς υπολογιστές.

Αν και η Apple με τα iPad παραμένει ακόμα πρώτη σε μερίδιο αγοράς (το οποίο όμως μειώθηκε στο 39% από 43,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012), την μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων παρουσιάζουν οι συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, οι οποίες για πρώτη φορά ξεπέρασαν σε μερίδιο (56,5%) όσες τρέχουν με το iOS της Apple (39,6%).

Οι ταμπλέτες με Android παράγονται κυρίως από Aσιατικές εταιρίες, τόσο τις επώνυμες όπως η Samsung που με θεαματική αύξηση πωλήσεων 282% και μερίδιο 18% βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πωλήσεων, όσο και τις ανώνυμες εταιρίες που παράγουν πολύ φθηνά προϊόντα.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου φέτος, πουλήθηκαν συνολικά 49,2 εκατ. ταμπλέτες και από αυτές οι 19,5 εκατ. ήtαν iPad (αύξηση πωλήσεων 65% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012).  Οι εταιρίες Samsung, Asus (τρίτη σε πωλήσεις με μερίδιο 5,5%), Amazon (τέταρτη με 3,7%) και Microsoft (πέμπτη με 1,8%) εμφάνισαν επίσης άνοδο πωλήσεων, μεγαλύτερη ή μικρότερη, μειώνοντας  το μερίδιο της Apple.

Αναλογικά, ακόμα μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων εμφάνισαν οι φθηνότερες συσκευές από Ασιάτες, κυρίως, κατασκευαστές με χονδρική τιμή που δεν ξεπερνά τα 60 δολάρια. 

Οι πωλήσεις tablets που κατασκευάζονται από κατασκευαστές άλλους πέρα από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής (Apple. Samsung, Asus, Amazon, Microsoft), ξεπέρασαν τις 15,5 εκατ. συσκευές στο πρώτο τρίμηνο φέτος και κατέχουν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς, έναντι του ενός τετάρτου περίπου πριν ένα χρόνο, σύμφωνα με την IDC.

Οι πωλήσεις ταμπλετών της Microsoft, που λειτουργούν με τα νέα Windows και τα Wnidows RT, έφθασαν περίπου τις 900.000 συσκευές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την IDC, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πουλήθηκαν περίπου 200.000 συσκευές που «τρέχουν» με Windows RT, έναντι περίπου 900.000 στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το λειτουργικό αυτό σύστημα κυκλοφόρησε πέρυσι τον Οκτώβριο μαζί με την ταμπλέτα Surface της Microsoft, αλλά «τρέχει» και σε μερικές ταμπλέτες άλλων κατασκευαστών.

Η μεγαλύτερη ταμπλέτα Surface Pro που «τρέχει» τα Windows 8, τα πήγε καλύτερα με τουλάχιστον 700.000 πωλήσεις. Η Microsoft πάντως σχεδιάζει την κυκλοφορία και άλλων μικρότερων ταμπλετών τους επόμενους μήνες, οι οποίες μάλλον θα «τρέχουν» με το «ελαφρότερο» λειτουργικό σύστημα Windows RT.