Αρχειο

Ιστορίες της Νέας Υόρκης

Η μεγάλη πόλη εικονογραφημένη τη χρυσή εποχή της τζαζ

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40260-85718.jpg

Οφείλουμε τεράστιο χρέος στη δεκαετία του ’20 και την παραφορά της με το ρυθμό της τζαζ. Οι μετενσαρκώσεις της είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητες: από τα μυθιστορήματα του Φιτζέραλντ και τις λογιών κινηματογραφικές απεικονίσεις έως το διαχρονικό ενδυματολογικό στιλιζάρισμα και τα μπαρ νέας κοπής που κεντούν την ελληνική νύχτα σταυροβελονιά με νοσταλγικό swing.

Μια από τις πιο ικανοποιητικές φιλοφρονήσεις που θα μπορούσε να απευθύνει κανείς σε εκείνη τη θεσπέσια σκηνή περιέχεται στη νέα βιβλιο-σιντί έκδοση της Taschen, με τίτλο: «Jazz. New York in the Roaring Twenties», σε σχεδιασμό και εικονογράφηση του Robert Nippold και κείμενα του Hans – Jürgen Schaal. Αναψηλαφώντας στιγμιότυπα της περιόδου και διανθίζοντάς τα με ντοκουμέντα, ανέκδοτα, πραγματολογικά στοιχεία, καθώς και ένα συνοδευτικό cd με άφθαρτους τζαζ σκοπούς, το πρότζεκτ μας προσφέρει μια ανεκτίμητη ακτινογραφία της κουλτούρας των νεοϋορκέζικων twenties, και μάλιστα υπό μια ολόφρεσκη οπτική.

Ο Fletcher Henderson στο Cotton Club, ο Duke Ellington στο Roseland Ballroom, ο Louis Armstrong στο Kentucky Club, η Josephine Baker και η Billie Holiday στο Χάρλεμ, τα γραμμόφωνα των 78 στροφών, οι πρωτόλειες ηχογραφήσεις, ο φετιχισμός των πνευστών και των κρουστών, ο πυκνός καπνός, η πόλη λουσμένη στο έντονο ασπρόμαυρο κοντράστ.

Το «Jazz. New York in the Roaring Twenties» έρχεται με εξαιρετικές περγαμηνές, καθώς κατέκτησε European Design Award στη Στοκχόλμη, μαζί με μια πλειάδα σχεδιαστικών βραβείων στη Γερμανία, όπου κυκλοφόρησε αρχικά προ πέντε ετών.

Σήμερα, αυτή η περίτεχνη εικαστική ωδή στην τζαζ λανσάρεται διεθνώς μέσα από την έκδοση της Taschen. Και δυο κουβέντες για τους δημιουργούς: Ο Robert Nippold γεννήθηκε το 1977. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες και illustration. Η παρεμφερούς αισθητικής πτυχιακή του, «Gangster. The Bosses of Chicago», εντυπωσίασε σε σημείο να εκδοθεί απευθείας. Το «Jazz…» ήταν η αμέσως επόμενη δουλειά του, ενώ το τελευταίο μέρος της τύποις τριλογίας του, «Hollywood in the 30s», ακολούθησε το 2010. Ο κειμενογράφος Hans – Jürgen Schaal σπούδασε φιλοσοφία, κοινωνιολογία και δραματική. Έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων και βιβλίων για την τζαζ.

Info:

Το «Jazz. New York in the Roaring Twenties» στην ιστοσελίδα της Taschen

Το σάιτ του Robert Nippold

n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n


n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ