Αρχειο

Ιταλία: Πυροβολισμοί κατά την ορκωμοσία

Έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Παλάτσο Κίτζι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς έξω από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, στο κέντρο της Ρώμης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Reuters, οι ιταλικές αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει το δράστη, ενώ τραυματίες είναι δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας φέρει τραύμα στο λαιμό και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

Η ιταλική τηλεόραση RAI μεταδίδει ότι το άτομο που πυροβόλησε φορούσε κουστούμι, έφτασε μπροστά στην είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου και άρχισε να πυροβολεί κατά τον καραμπινιέρων. Στο έδαφος, βρέθηκαν επτά κάλυκες από φυσίγγια. Ο 46χρονος συλληφθείς κατάγεται από την Καλαβρία και διαμένει κοντά στο Τορίνο και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης φέρεται να αντιμερωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε ο δράστης ήθελε να αυτοκτονήσει. Ελαφρά έχει τραυματισθεί κι ένας περαστικός.

Την ίδια της ανταλλαγής πυρών ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα στο προεδρικό μέγαρο, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Η νέα ιταλική κυβέρνηση απαρτίζεται από 20 υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά την προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ορκίζομαι ότι θα είναι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα εφαρμόζω πιστά τους νόμους και το Σύνταγμά της και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου, προς το αποκλειστικό συμφέρον του Έθνους», ήταν η επίσημη δήλωση που πρόφερε ο κάθε υπουργός.

«Πολλά μέλη της κυβέρνησης Λέττα μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, με τα πόδια ή με ταξί, χωρίς επισημότητες. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης», υπογραμμίζουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Από τους πιο γνωστούς νέους υπουργούς, η Έμμα Μπονίνο, υπουργός Εξωτερικών, η 'Αννα Μαρία Καντσελιέρι, υπουργός Δικαιοσύνης, ο Φαμπρίτσιο Σακομάνι, υπουργός Οικονομικών.

Λ.Χ.