Αρχειο

ENOUGH! / ΑΡΚΕΤΑ!

Οι Γιατροί του Κόσμου στο πλευρό των μεταναστών της Μανωλάδας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες βρέθηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα στη Μανωλάδα Ηλείας με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιτόπια καταγραφή των θυμάτων της ρατσιστικής πράξης, να προσφέρουν νομική και κοινωνική συνδρομή αλλά και ηθική στήριξη στα θύματα.

Συνολικά καταγράφηκαν 92 άτομα, τα οποία συνάντησαν στον καταυλισμό, όπου διαμένουν και υπήρξαν όλοι θύματα της επίθεσης, δεδομένου ότι η δολοφονική απόπειρα στράφηκε εναντίον όλων. Από αυτά τα άτομα τα 35 τραυματίστηκαν, 4 θύματα τα συνάντησαν στο νοσοκομείο του Πύργου και δύο θύματα στο Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν επίσης και συναντήσεις με τις τοπικές αρχές.

Όπως τα ίδια τα θύματα μας δήλωσαν : «Η συμφωνία που είχαν κάνει με τον εργοδότη περιελάμβανε ημερομίσθιο 22 ευρώ για 7ώρη εργασία, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, μέσα στη συμφωνία ήταν και η δωρεάν σίτιση. Στην πράξη τα θύματα μας δήλωσαν ότι δούλευαν 10 με 11 ώρες την ημέρα με διάλειμμα 3 ωρών το μεσημέρι. Το μεσημέρι πραγματοποιούνταν και η σίτιση τους. Για έξι μήνες δεν έχουν λάβει καμία αμοιβή από τον εργοδότη. Αναφέρουν επίσης ομαδική συμβίωση σε ξύλινα παραπήγματα δίχως υδροδότηση, θέρμανση και τουαλέτες.

Τα θύματα ισχυρίζονται επίσης πως οι δράστες, τους πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα, στοχεύοντας ευθέως προς το μέρος τους, όπως διαπιστώνεται και στην συνταχθείσα ιατροδικαστική έκθεση, ενώ ένας πυροβολούσε στον αέρα. Το συμβάν έλαβε μέρος την τρίτη ημέρα διαμαρτυρίας των εργατών όταν εξέφρασαν τη διάθεσή τους να απεργήσουν. Στη συνάντηση με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας λάβαμε γνώση του κατηγορητηρίου όπου η ποινική δίωξη περιλάμβανε πρωτίστως την εμπορία ανθρώπων καθώς και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Σημειωτέον ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνον για τους 35 τραυματισθέντες και όχι για το σύνολο των ανθρώπων που είναι θύματα εμπορίας και μάλιστα βρίσκονταν στο χώρο που έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση.

Σχετικά με το ρατσιστικό κίνητρο η Εισαγγελέας σχολίασε πως είναι ζητήματα τα οποία θα αναφανούν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης. Σημειωτέον ότι η αρχική δικογραφία που είχε σχηματιστεί στο ΤΑ Αμαλιάδας ήταν μόνο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε διώξεις για εμπορία ανθρώπων, μετά από εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως έχει διαπιστωθεί και από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, υφίσταται νομοθετικό έλλειμμα που δεν επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για το ρατσιστικό έγκλημα ως τέτοιο, καθώς η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα δεν ενεργοποιείται ούτε από τις αστυνομικές αρχές ούτε από τον Εισαγγελέα στο στάδιο της άσκησης της ποινικής δίωξης, αλλά μόνο μετά το πέρας ουσιαστικά της αποδεικτικής διαδικασίας, στο στάδιο της επιμέτρησης της ποινής, αφού δηλαδή έχει κριθεί η ενοχή του δράστη. Επίσης στο Α.Τ. Βάρδας πληροφορηθήκαμε πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουν πραγματοποιηθεί 90 έλεγχοι για παραβιάσεις της εργατικής και υγειονομικής νομοθεσίας, για τις συνθήκες εργασίας και το καθεστώς εργασίας των αλλοδαπών στις καλλιέργειες φράουλας. Από τη διήγηση των γεγονότων καθίσταται σαφές ότι όλοι οι παραπάνω ζουν υπό τις αυτές συνθήκες εκμετάλλευσης και είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων. Το γεγονός δε ότι μόνο οι 35 επλήγησαν από τις σφαίρες είναι συμπτωματικό και καθιστά απλά «τυχερούς» όσους δεν τραυματίστηκαν. Οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα σταθούν στο πλευρό των ατόμων προσφέροντας νομική, ιατρική και κοινωνική υποστήριξη σε όποιον χρειαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου.

Λ.Χ.