Αρχειο

Ποντίκια ξαναβρίσκουν τη μνήμη τους

Με μεταμόσχευση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανθρώπινα βλαστοκύτταρα βελτίωσαν λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση σε ποντίκια που είχαν τραυματιστεί σε μέρος του εγκεφάλου που επηρεάζει άμεσα τις εν λόγω λειτουργίες. Στο πείραμα αυτό, ερευνητές στο Λονδίνο, απομόνωσαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και τα καλλιέργησαν σε εργαστήριο υπό την επίδραση ουσιών που ενεργοποιούν τη διαφοροποίησή τους σε νευρώνες. Έπειτα τα μεταμόσχευσαν στον εγκέφαλο ποντικιών που είχαν υποστεί τεχνητές βλάβες στον ιππόκαμπο (περιοχή του εγκεφάλου, από την οποία εξαρτώνται τέτοιες λειτουργίες). Τα ποντίκια μετά από λίγο καιρό εμφάνισαν μεγάλη βελτίωση σε τεστ μνήμης και μάθησης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον «Τα δύο είδη νευρώνων όπου έγινε η μεταμόσχευση εμπλέκονται σε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές, στα συναισθήματα, στη μάθηση, στη μνήμη, στον εθισμό και σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές».

Οι ερευνητές τονίζουν πως η μέθοδος αυτή απέχει πολύ ακόμα από την κλινική εφαρμογή αλλά στο μέλλον ίσως να μπορέσει να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση πολλών παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Αλτσχάιμερ αλλά ίσως και παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, η επιληψία και η κατάθλιψη που επίσης σχετίζονται με τους νευρώνες αυτούς.

K.N.