Αρχειο

Αδελφοί Τσαρνάεφ

Από το αμερικανικό όνειρο στον ισλαμικό εφιάλτη

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήταν 2002 όταν τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Τσαρνάεφ έφθασαν στις ΗΠΑ για να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο. Χωρίς τους γονείς τους -που είχαν χωρίσει- ήταν λογικό ο μεγαλύτερος αδελφός να γίνει αρχηγός της οικογένειας. Παρά τη σχετικά γρήγορη ένταξή τους στο αμερικανικό τρόπο ζωής, ο Ταμερλάν πάντα φρόντιζε τα αδέλφια του να μην ξεχάσουν τις τσετσενικές τους ρίζες.

«Ένας φιλικός γίγαντας»

n

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Ο Λουίς Βάσκεζ ήταν φίλος και γείτονας του Ταμερλάν και τον περιγράφει σαν ένα φιλικό γίγαντα. Ο Βάσκεζ αναφέρει ότι τα διαρκή ταξίδια στην Τσετσενία είχαν αρχίσει να μετατρέπουν τον Ταμερλάν σε ένα ριζοσπάστη του ισλάμ. Είναι ενδεικτικό ότι επέμενε η μια αδελφή του να γυρίσει στη χώρα τους ώστε να πραγματοποιηθεί ένας προσυμφωνημένος γάμος. Προφανώς η αδελφή του δεν ασπαζόταν πλέον την ακραία ισλαμική ηθική, αλλά ο Ταμερλάν πάντα φρόντιζε να μη χάνουν τα αδέλφια του την επαφή με τις παραδόσεις.

Τον ακολουθούσε σαν κουτάβι

n

Τα δύο αδέλφια τη μέρα της βομβιστικής επίθεσης

Ο Βάσκεζ τονίζει ότι οι αναμνήσεις του από την οικογένεια Τσαρνάεφ δεν ταιριάζουν με το μακελειό. Ήταν προφανές ότι από ένα σημείο και μετά ο Ταμερλάν έψαχνε κάποιον για να περάσει τις ιδέες του για το ριζοσπαστικό ισλάμ. Ο Τζοχάρ ήταν η εύκολη λύση για να προσηλυτιστεί. Ο Ταμερλάν ήταν για τον Τζοχάρ ο πατέρας του. Τον ακολουθούσε παντού σαν κουτάβι, λέει ο Βάσκεζ. Ο Τζοχάρ ήταν επίσης ευχάριστος και πλακατζής, ενώ ακόμα και όταν τελείωνε τα μαθήματα πάλης προτιμούσε να περνά το χρόνο του με παιδιά που είχαν μαθησιακές δυσκολίες, παρά να επιστρέψει σπίτι. Ο φίλος του Τζοχάρ, Πίτερ Τενζίν, αναφέρει ότι ήταν εκπληκτικός παλαιστής και μάλιστα είχε πάρει από την κοινότητα 2.500 δολάρια υποτροφία.

Ο θείος είχε καταλάβει τη μεταστροφή

n

O θείος των Τσαρνάεφ (πάνω), ο πατέρας τους (κάτω)

n

Το 2009 o Ταμερλάν είχε ένα μεγάλο καβγά με το θείο του. Ο Ρουσλάν Τσαρνί (θείος) θυμάται ότι δεν πίστευε πόσο είχε αρχίζει να αλλάζει ο Ταμερλάν. Σταδιακά η επιρροή του Ταμερλάν στον Τζοχάρ άρχισε να μεγαλώνει. «Είμαι σίγουρος ότι ο Ταμερλάν τον έμπλεξε σε αυτό το μακελειό» δηλώνει ο Πίτερ Τενζίν. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της ικανότητας του Ταμερλάν είναι η «μετάλλαξη» της γυναίκας (πλέον χήρας) του. Πρόκειται για κόρη Αμερικανού γιατρού. Η Κάθριν Ράσελ ήταν μια τυπική Αμερικανή, μέχρι που γνώρισε και παντρεύτηκε τον Ταμερλάν, ασπάστηκε το ισλάμ και κυκλοφορούσε με μαντίλα, ενώ απέκτησε μαζί του μια κόρη που είναι πλέον τριών ετών.

n

H Κάθριν Ράσελ (χήρα του Ταμερλάν) πριν ασπαστεί τον ισλαμισμό. Κάτω η φωτογραφία μετά το θάνατο του άντρα της

n

Τα τελευταία λόγια

Τα δύο αδέλφια ήδη έχουν σπείρει πανικό και θάνατο στο μαραθώνιο της Βοστώνης και πράκτορες του FBI έχουν παρακολουθήσει 400 φορές το βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος, για να βρουν υπόπτους. Σταδιακά συνειδητοποιούν ότι δύο από τους θεατές ήταν οι αδελφοί Τσαρνάεφ, με τους οποίους είχαν ασχοληθεί το 2011, χωρίς να αντιληφθούν κάποια προδιάθεση ή δράση σε σχέση με την τρομοκρατία.

n

H σορός του Ταμερλάν Τσαρνάεφ. Κάτω η μητέρα του - ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε

n

Το ανθρωποκυνηγητό έχει ξεκινήσει και η αστυνομία μαζί με το FBI βρίσκονται στα χνάρια τους. Όταν ο κλοιός έχει αρχίσει να σφίγγει, σκοτώνουν ένα φύλακα του MIT, στην προσπάθειάα τους να ξεφύγουν. Κατά την διάρκεια της καταδίωξης ο Ταμερλάν τηλεφωνεί στην μητέρα του. «Σε αγαπάω» ήταν τα τελευταία λόγια του Τσετσένου που λίγο αργότερα -σύμφωνα με το FBI- κείτεται νεκρός στην άσφαλτο αφού από λάθος, ο ίδιος του ο αδελφός τον είχε «πατήσει» με το SUV που χρησιμοποιούσαν.

 Ο Τζοχάρ ξεφεύγει, αλλά λίγες ώρες αργότερα, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός πολίτη και τις υπέρυθρες κάμερες ενός ελικοπτέρου, αποκαλύπτεται η κρυψώνα του Τζοχάρ και οι αρχές τον συλλαμβάνουν. Στην ουσία η σύλληψη του έσωσε τη ζωή. Τα τραύματα που έφερε ο Τζοχάρ ήταν βαριά και σύμφωνα με τους γιατρούς, θα είχε πεθάνει από αιμορραγία αν δεν μεταφερόταν εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ έχει πλέον τις αισθήσεις του και έχει αρχίσει να «μιλάει». 

n

O Τζοχάρ Τσαρνάεφ