Αρχειο

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα της Γης (video)

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η σημερινή Παγκόσμια μέρα της Γης γιορτάζεται από τις 22 Απριλίου 1970 και μετρά 43 χρόνια ζωής. Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκέιλορντ Νέλσον, είναι αυτός που εισηγήθηκε και καθιέρωσε τον εν λόγω εορτασμό. Ο Γκέιλορντ, ο οποίος πέθανε το 2005, είχε οραματιστεί μια ημέρα «παγκόσμιας κινητοποίησης ατόμων και οργανισμών, μια συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση της μάχης ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη».

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις προσπάθειες καθαρισμού ενός ποταμού, ενώ στη Βερακρούζ, στο Μεξικό, εθελοντές θα καθαρίσουν ακτές και θα μετάσχουν σε μεγάλη δενδροφύτευση. Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, οι κάτοικοι θα χορέψουν μαζικά μια «οικολογική» διασκευή του παγκόσμιου hit “Gangnam Style”.

Στην Κίνα πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση όπου έλαβαν μέρος περισσότεροι από χίλιοι εθελοντές φυτεύοντας μικρά δέντρα στην έρημο Γκόμπι στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που φυτεύω δέντρα στην έρημο γιατί πάντοτε πίστευα ότι οι έρημοι πρέπει να είναι πιο πράσινες. Έτσι, συμμετείχα σε αυτή τη δραστηριότητα προκειμένου να κάνω κάτι για τη Γη. Εάν όλοι φύτευαν από ένα δέντρο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά», δήλωσε ένας εθελοντής στο κινεζικό δίκτυο CCTV. Ωστόσο, σύμφωνα με αποτελέσματα παγκόσμιας δημοσκόπησης η ανησυχία του κόσμου για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Δείτε εδώ το σχετικό video: