- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στη γαλλοϊταλική βάση Concordia της Ανταρκτικής βρίσκεται από τον Ιανουάριο ο έλληνας επιστήμονας Βαγγέλης Καϊμακάμης, μαζί με 14 ακόμη ερευνητές.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο ίδιος θα πραγματοποιήσει μελέτες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο ακραίο αυτό περιβάλλον, εκεί όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν τους – 86 βαθμούς και το 98% της επιφάνειας είναι καλυμμένο από πάγο.
Ο 39χρονος πνευμονολόγος ενδεχομένως να μην είναι ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στη λευκή ήπειρο. Είναι όμως σίγουρα ο μοναδικός που φθάνει στην επιστημονική βάση Concordia και στο Dome C, ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη όπου μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος. Θα περάσει εκεί τον βαρύ «νότιο» χειμώνα, μήνες μόνιμης νύχτας και απόλυτου σκότους σε ασύλληπτο πολικό ψύχος, χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Η Concordia είναι το κοντινότερο ανάλογο επί Γης μιας βάσης σε άλλον πλανήτη και ο έλληνας γιατρός, εκτός του ότι θα διεξαγάγει εκεί μια σειρά από ιατροβιολογικά πειράματα για λογαριασμό της ESA, θα συμμετάσχει στη μελέτη των ανθρώπινων αντιδράσεων σε αυτές τις «απόκοσμες» συνθήκες.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο δρ Καϊμακάμης περιγράφει τις πρωτοφανείς συνθήκες διαβίωσής του ως εξής: «Ένα λευκό, απέραντο, επίπεδο παγωμένο τοπίο απλώνεται ως εκεί που φθάνει το μάτι και γίνεται ένα με τον ορίζοντα. Αν και δεν διαθέτει ούτε έναν κόκκο άμμου το Dome C στο Οροπέδιο της Ανταρκτικής, σε υψόμετρο 3.233 μ., είναι η μεγαλύτερη έρημος της Γης. Είναι ένα από τα πιο ψυχρά και ξηρά μέρη στον πλανήτη με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους -25 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μπορούν να πέσουν κάτω από τους -80 τον χειμώνα, ενώ έχει λιγότερη υγρασία από τη Σαχάρα. Εδώ δεν έχει σύννεφα, δεν βρέχει και δεν χιονίζει ποτέ. Φυσάει μόνο ένας ήπιος άνεμος, ενώ ο έναστρος ουρανός τη νύχτα - που διαρκεί μήνες - είναι ο πιο λαμπερός που θα μπορούσατε να δείτε ποτέ.
»Σε αυτό το σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον δεν ζουν ζώα ούτε φυτά. Ζουν όμως άνθρωποι, και μάλιστα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι τόσο ιδιαίτερες συνθήκες του Dome C προσφέρονται για ένα ευρύ φάσμα μελετών και παρατηρήσεων και η γαλλοϊταλική επιστημονική βάση Concordia εδώ και περίπου μία δεκαετία εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Στο πλαίσιο μιας «ομπρέλας» ερευνητικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και άλλων γαλλικών και ιταλικών φορέων φιλοξενεί αστρονόμους, μετεωρολόγους, φυσικούς της ατμόσφαιρας, γεωλόγους και γιατρούς οι οποίοι διεξάγουν διάφορες μελέτες. Παράλληλα συμμετέχουν οι ίδιοι σε ένα «ζωντανό» πείραμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα όχι μόνο την ESA, αλλά και τη NASA. Οι ακραίες συνθήκες της Concordia είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να βρεθεί στη Γη προς τις συνθήκες ενός ταξιδιού στο Διάστημα ή της ζωής σε μια βάση σε άλλον πλανήτη και οι βιολογικές και ψυχολογικές αντιδράσεις των “κατοίκων” της μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές».