Αρχειο

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τη βία στην Μανωλάδα

Όλα τα κόμματα καταδίκασαν το δουλεμπόριο και τη βία κατά των εργατών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39316-84186.jpg

Η πολιτική ηγεσία καταδίκασε το περιστατικό βίας στην Μανωλάδα με τους επιστάτες καλλιεργειών να πυροβολούν κατά μεταναστών εργατών που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ με ανακοινώσεις καταδίκασαν το περιστατικό. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για εγκληματική, ρατσιστική πράξη.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών της Ηλείας και των τοπικών φορέων. Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι η τήρηση του Νόμου είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, αλλά και αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στην απάνθρωπη επίθεση στη Μανωλάδα Ηλείας, δήλωσε τα εξής:

«Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική».

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε: «Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια. Το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα» και σημειώνει ότι αυτό «πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα». Υπογραμμίζει επίσης ότι «η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή». Ακόμη, αναφέρεται στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, ότι «η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας».

«Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη. Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία. Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ .

Και η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε εγκληματική πράξη τα χθεσινά γεγονότα. «Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, είναι εγκληματική πράξη για την οποία η δικαιοσύνη άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πρέπει να επιληφθεί. Αποτελεί ύβρις για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, με την οποία καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

 

Σύλληψη στην Πεινία Ηλείας 

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σε χωριό της περιοχής Πηνείας Ηλείας, 38χρονος ο οποίος παρείχε καταφύγιο στους καταζητούμενους από την αστυνομία για τους πυροβολισμούς εναντίον 200 περίπου μεταναστών εργατών φράουλας στη Μανωλάδα. Οι 29 από αυτούς μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη καταζητούμενου. Χθες το βράδυ ο συλληφθείς 38χρονος 'Ελληνας παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις επιστάτες που αναζητούνται για τα αιματηρά επεισόδια στις φάρμες με τις φράουλες στη Μανωλάδα.
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ