Αρχειο

Qrator: Μια νέα εφαρμογή made in Greece

Μουσική και φωτογραφίες (πολλές φωτογραφίες) μαζί

Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Qrator. Μία νέα, free αλλά κυρίως ελληνική εφαρμογή. Το κύριο μέρος του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του λογισμικού  πραγματοποιείται πό ένα νέο start up, η ομάδα του οποίου απαρτίζεται από 10 μέλη. Ιδρυτής του ένας επιχειρηματίας στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, ο Νικόλας Ιωαννίδης. Επί του παρόντος είναι διαθέσιμη μόνο για iPhone. Η ιδέα είναι να μοιράζει ο χρήστης τις εμπειρίες από την καθημερινότητα και από τα μέρη στα οποία συχνάζει, ανεβάζοντας φωτογραφίες (πολλές φωτογραφίες) αλλά και μουσική, φτιάχνοντας κατά κάποιο τρόπο ένα soundtrack για το κάθε μέρος ή για το κάθε φώτο άλμπουμ.

Το κατέβασα για να δω τι θα καταλάβω. Εγγραφή σε χρόνο dt με το λογαριασμό του Facebook και μήνυμα στο mail.

Hello George Dimitrakopoulos,

Your journey with Qrator has just begun. Qrator gives you the unique ability to create experiences that are much more than a single status update; each experience can contain numerous of your photos & music tracks that you have identified.

These experiences can be part of greater selections, aka Qrations, with topics that you will set. Qrations can be generic like Restaurants, Hotels, Concerts, Football Games, Fashion Shows or, they can be very specific like Mykonos Summer 2013, Real Madrid - Barcelona, Prada Collection S/S 2013, David Guetta Concert Paris and so on.

Explore Qrator, find users with similar -or completely different- way of life, share your experiences and tell your unique story.

The Qrator Team welcomes you on board!

PS: Collect Experiences, Not Things!

Θυμίζει άλλα popular mobile social networks, όπως το instagram ή  το pinterest, αφού στην ουσία σου επιτρέπει να δημιουργήσεις boards με το δικό σου περιεχόμενο. Η εφαρμογή  ενσωματώνει γνωστά API (facebook, twitter, foursquare, iTunes), ενώ διαθέτει την υπηρεσία αναγνώρισης μουσικής Gracenote. Κάτι σαν το σαζάμ, για να συνεννοούμαστε. Βρίσκεις το κομμάτι που ακούγεται εκείνη τη στιγμή, καλύτερα όχι τη στιγμή που παίζει καγκουριές, κλικάρεις μια photo, επιλέγεις το μέρος που βρίσκεσαι, αυτό ξέρει πριν από σένα, από τα γραφεία της Athens Voice βρήκε μέχρι και το κυλικείο του ΤΕΑΠΗ. Στα πιο δημοφιλή βλέπω τον Mailo Truder στη Δήλο, τη Vicky στην Παλιά Πόλη, τη Maria Mouzakiti στο Holocaust-Mahnmal.

Στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Qrator είναι η over-the-air αναγνώριση μουσικής, αλλά και η αναζήτηση τραγουδιών μέσα από το iTunes, λειτουργία που μέχρι τώρα έχει ταυτιστεί με το Shazam και το SoundHound. Σηκώνει όσες φωτογραφίες το ταΐσεις κάθε φορά, που συνδυασμένες με τραγούδια στο κατάλληλο ή και στο ακατάλληλο περιβάλλον συνθέτουν τις στιγμές από τη καθημερινότητα στην πόλη που αναμένουν –ειδικά αν το αξίζουν– το πάτημα του share στους  φίλους που ακολουθούν στο Qrator, αλλά και με τους λογαριασμούς του facebook ή του twitter. Όλες αυτές οι στιγμές παύλα εμπειρίες που ανεβαίνουν και μοιράζονται στο Qrator συγκροτούν κάτι περισσότερο από ένα ακόμη άλμπουμ φωτογραφιών, λειτουργώντας διαδραστικά και λέγοντας μια ιστορία.

n

Από ένα ταξίδι, τι Κιάτο, τι Κιότο, μια συναυλία, Depeche Mode έρχονται, ένα event, τα εγκαίνια -ή και όχι- μιας έκθεσης, το φαγητό σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι με φίλους, ένα ατελείωτος καφές ή μια τελειωμένη συνάντηση. Η αλήθεια είναι ότι η προστιθέμενη αξία δεν έρχεται από το ίδιο το γεγονός αλλά από τη διάθεση του χρήστη.  Ωραίος σχεδιασμός, φαίνεται ότι μας πάνε τελικά τα applications,  και συνδυσμός πολλών social λειτουργιών μέσα από ένα app. Καλά εγώ θα ήθελα με ένα post να κάνω update σε όλα αλλά χλωμό το βλέπω.

Η ομάδα του Qrator, μιλώντας στην AV, δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται αναβαθμίσεις με επιπλέον προσθήκες χαρακτηριστικών και βελτιώσεις, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και το Qrator για Android. Μέχρι στιγμής το app κάνει τα πρώτα του δοκιμαστικά βήματα στην Ελλάδα και έχει εισπράξει ενθαρρυντικά σχόλια από εκατοντάδες χρήστες. Αν είσαι αρρωστάκι early adopter θα το δοκιμάσεις ούτως ή άλλως, αλλά ότι είναι δικό μας είναι πιο σημαντικός λόγος για να το τσεκάρεις.